Foto: AFP/Scanpix

Parīzes teroraktu izmeklēšanā svētdien atklājusies arvien ciešāka saikne ar Beļģiju, kas izdevusi starptautisku orderi uzbrukumos aizdomās turamā arestam.

Beļģijas prokuratūra sadarbībā ar Francijas kolēģiem svētdien paziņoja, ka divi teroristi, kas gāja bojā, īstenojot uzbrukumus Parīzē, bijuši Francijas pilsoņi, kas dzīvojuši Briselē, un divas ar uzbrukumiem saistītas automašīnas iznomātas Beļģijā.

Aizdomās par saistību ar Parīzes teroraktiem Beļģijas policija aizturējusi septiņus cilvēkus. Arī Francijā aizturētas vairākas personas.

Teroraktos Parīzē naktī uz sestdienu tika nogalināti vismaz 132 cilvēki un vairāk nekā 350 ievainoti. Atbildību par uzbrukumiem uzņēmies teroristiskais grupējums "Islāma valsts".

Uzbrukumi notika sešās vietās Parīzē un tos īstenoja septiņi teroristi, no kuriem seši uzspridzinājās, bet vienu nošāva policija.

Teroristi darbojās trīs komandās un bija bruņojušies Kalašņikova automātiem un pašnāvnieku vestēm.

Vismaz viens no mirušajiem teroristiem un pieci no sestdien arestētajiem bija pavadījuši laiku nabadzīgajā un pārsvarā imigrantu apdzīvotajā Briseles Molenbekas rajonā, atklāja amatpersonas.

Beļģija svētdien izdeva starptautisku orderi 26 gadus vecā Salaha Abdeslama arestam, kurš dzīvoja Molenbekā.

Varasiestādes uzskata, ka Francijas pilsonis Abdeslams palīdzēja izplānot uzbrukumus kopā ar saviem diviem brāļiem, no kuriem viens gāja bojā, īstenojot tetroraktus, bet otrs tika aizturēts Beļģijā pēc atgriešanās no Parīzes.

Izmeklētāji uzskata, ka Abdeslams bija viens no cilvēkiem, kas iznomāja automašīnas uzbrukumu īstenošanai. Sestdien viņš tika apturēts uz Francijas-Beļģijas robežas, bet vēlāk atbrīvots. Francijas policija lūgusi sabiedrību sniegt jebkuru informāciju, kas varētu novest pie viņa aresta. Policija brīdinājusi, ka aizdomās turamais ir bīstams, un cilvēki aicināti viņam netuvoties, bet paziņot policijai.

Francijas policija nonāca uz pēdām brāļiem pēc tam, kad tika atrastas divas uzbrukumos izmantotās automašīnas. Viens transporta līdzeklis tika atrasts netālu no koncertzāles "Bataclan", kur tika nogalināti 89 cilvēki, un otrs - vienā no Parīzes piepilsētām.

Izmeklētāju atklājumi pievērsuši sabiedrības uzmanību Briseles Molenbekas rajonam.

Beļģijas premjerministrs Šarls Mišels svētdien atzina, ka šis rajons ir "milzīga problēma", ņemot vērā tā pagātnes saikni ar starptautisko terorismu un ekstrēmismu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!