Krievijas telekanāls NTV trešdienas rītā pārraidīja videomateriālu ar ASV finansētās radiostacijas "Brīvība" Čečenijas korespondenta Andreja Babicka interviju, kas datēta ar svētdienu.
"[Šodien ir] 2000.gada 6.februāris. Ar mani viss relatīvi ir kārtībā. Vienīgā problēma ir laiks, jo izveidojušies tādi apstākļi, ka nevaru uzreiz nokļūt mājās. Šeit ir normāli, cik normāli var būt kara apstākļos," sacīja Babickis.

"Cilvēki, kas ir man blakus, cenšas palīdzēt," sacīja žurnālists, neprecizējot, kas ir šie cilvēki. "Vienīgais - gribas uz mājām. Neuztraucieties, drīz es būšu mājās," viņš piebilda.

NTV informēja, ka naktī uz trešdienu nepazīstama persona piedāvājusi kaseti ar šo ierakstu radiostacijas "Brīvība" Maskavas birojam par 300 ASV dolāriem (180 latiem). Birojs šo kaseti pēc tam nodeva NTV.

Babickis nebija dzirdēts trīs nedēļas kopš 18.janvāra, kad viņu apcietināja Krievijas federālie spēki.

Babicka advokāts Henrijs Rezņiks ir paziņojis, ka par klienta pazušanu ir personīgi atbildīgs Krievijas prezidenta vietas izpildītājs Vladimirs Putins.

Putins labākajā gadījumā "sacīja, ka pilnīgi kontrolē situāciju, lai gan faktiski tā nav", bet "sliktākajā gadījumā viss ir noticis ar viņa [Putina] ziņu", sacīja Rezņiks.

Krievijas amatpersonas ir paziņojušas, ka žurnālists ticis apcietināts par "pievienošanos bruņotai bandai" un pagājušajā ceturtdienā izdots čečenu kaujiniekiem apmaiņā pret Krievijas karavīriem.

Vīrietis, kas nogādāja videokaseti radiostacijā, apstiprināja, ka Babickis atrodas čečenu kaujinieku rokās.

Čečenijas prezidents Aslans Mashadovs un viņa armijas komandieri ir paziņojuši, ka viņiem nav informācijas par šo lietu.

Pēc radiostacijas neidentificētu avotu ziņām, Babickis pēdējoreiz redzēts pirmdien - tātad pēc šī ieraksta izdarīšanas - Čečenijas pilsētā Gudermesā, kuru kontrolē Krievijas armija, un bijis pamatīgi piekauts.

Krievijas iekšlietu ministra vietnieks Ivans Golubevs otrdien paziņoja, ka Babickis "ir dzīvs, pie labas veselības un pastāvīgi tiek pārvietots", un piebilda, ka Krievijas amatpersonas zina viņa atrašanās vietu.

Kopš Kremļa paziņojuma par Babicka atrašanos čečenu kaujinieku rokās dažādas Krievijas amatpersonas ir mēģinājušas norobežoties no šī žurnālista, kurš kādā Kremļa paziņojumā nosaukts par "čečenu komandieru Basajeva un Hataba rokaspuisi". Krievijas ārlietu ministrs Igors Ivanovs otrdien nosauca Babicka jautājumu par "privātu lietu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!