Foto: AP/Scanpix/LETA

Ukrainas varasiestādes apgalvo, ka pārtvertā telefona sarunā Krievijas karavīri atzīst vainu Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) otrdienas, 6. jūnija spridzināšanā, ziņo medijs "Sky News".

Ukrainas Drošības dienests (SBU) savos sociālo tīklu profilos publiskoja pusotru minūti garu audio, kurā it kā dzirdama saruna divu okupantu no Krievijas starpā. Sarunā militārpersonas atzīstot, ka dambja katastrofā vainojama viņu sabotāžas grupa.

"Viņi [ukraiņi] to neizdarīja. Tā bija mūsu sabotāžas grupa. Viņi gribēja nobiedēt cilvēkus ar to dambi. Viss nenoritēja pēc plāna un viņi izdarīja vairāk nekā bija plānojuši," militārpersonas runājušas audio ierakstā.

Aģentūra "Reuters" norāda, ka SBU nesniedza sīkāku informāciju par sarunu vai tās dalībniekiem. Dienests uzsācis kriminālizmeklēšanu par kara noziegumiem un "ekocīdu".

"Uzspridzinot dambi, okupanti gribēja šantažēt Ukrainu, viņi sarīkoja cilvēka izraisītu katastrofu mūsu valsts dienvidos," paziņojumā norādīja SBU.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru LETA, jau ziņoja, ka Krievijas karaspēks otrdien Hersonas apgabalā uzspridzinājis Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) aizsprostu. Kahovkas HES atradās Krievijas karaspēka kontrolē, taču pēc aizsprosta uzspridzināšanas applūda teritorijas gan Dņepras labajā krastā, kuras kontrolē Ukraina, gan Krievijas okupētās teritorijas kreisajā krastā. Kopš otrdienas Hersonas apgabalā norisinājās plaša līmeņa evakuācija, kuru pavadīja okupantu apšaudes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!