Foto: EPA/LETA
Dubaijā pirmdien tika oficiāli atklāta šobrīd augstākā celtne pasaulē - "Burj Khalifa" tornis, kura oficiālais augstums ir 828 metri.

Dubaijas šeihs Mohameds bin Rašids al Maktūms atklāšanas ceremonijas laikā torni, kas tā celtniecības laikā bija pazīstams kā "Burj Dubai", pārdēvēja par "Burj Khalifa" par godu Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) prezidentam šeiham Halifam bin Zajedam an Nahajanam.

Šeihs Halifs ir arī valdnieks Abū Dabī, kas pērnā gada nogalē Dubaijai piešķīra desmit miljardu dolāru (4,9 miljardu latu) aizdevumu, lai emirāts spētu cīnīties ar tā finanšu problēmām.

"Šodien AAE ir sasnieguši līdz šim augstāko cilvēku uzbūvēto ēku, un tā ir pelnījusi saukties ievērojama cilvēka vārdā. Šodien es atklāju "Burj Khalifa"," sacīja šeihs Mohameds.

Torņa attīstītājs - būvkompānija "Emaar Properties" - informēja, ka "Burj Khalifa" celtniecība tika sākta 2004.gadā, un tā izmaksāja 1,5 miljardus dolāru (736,5 miljonus latu).

Tornim kopumā ir vairāk nekā 200 stāvu, no kuriem tikai 160 būs apdzīvoti, bet pārējie tiks izmantoti pakalpojumiem.

"Emaar Properties" arī norāda, ka "Burj Khalifa" kopējā platība veido 510 300 kvadrātmetrus, tostarp 166 500 kvadrātmetri paredzēti dzīvojamai platībai, bet vairāk nekā 27 000 kvadrātmetru - biroju telpām.

"Burj Khalifa" apkalpo 57 lifti un tajā izvietota arī "Georgio Armani" zīmola viesnīca.

Torņa celtniecības laikā tika sasniegts arī jauns pasaules rekords, kad betons tika nogādāts 605 metru augstumā.

Tajā pašā laikā Austrālijas kompānija "Cox Gomyl" paziņojusi, ka "Burj Khalifa" 24 830 logu tīrīšanai būs nepieciešami trīs mēneši.

Uzņēmuma pārstāvis Deils Hārdings norādīja, ka tornim ir 120 000 kvadrātmetru stikla un 45 000 kvadrātmetru alumīnija un nerūsējošā tērauda paneļi.

Lai arī logu tīrīšanai "Cox Gomyl" izmantos parastu ziepjūdeni, kompānija tornī uzstādījusi arī 12 logu tīrītāju pārvietošanas ierīces 7,3 miljonu dolāru (3,5 miljonu latu) vērtībā.

Tajā pašā laikā Dubaijas aizstāvjiem un kritiķiem "Burj Khalifa" ir vai nu celtniecības brīnums, vai rūgts atgādinājums par emirāta pārmērībām.

"Tā ir fantastiska ēka un lielisks [būvkompānijas] "Emaar Properties" sasniegums, taču Dubaijas sapņi un izaicinājumi saglabājas lielāki par jebkuru ēku," sacīja investīciju bankas "Shuaa Capital" analītiķis Rojs Čerijs.

Ekonomisti norāda, ka Dubaija ir nokļuvusi smagā lejupslīdē pēc tam, kad nekustamo īpašumu cenu burbuļa pārplīšanas dēļ gadiem ilgusī 15% izaugsme tika apslāpēta.

Jau ziņots, ka bažas par Dubaijas finanšu sektora stabilitāti radās 25.novembrī, kad Dubaijas investīciju kompānija "Dubai World" lūdza kreditoriem iespēju par sešiem mēnešiem pagarināt parādu atmaksas termiņu.

Savukārt decembra sākumā Dubaija no Abū Dabī saņēma desmit miljardus dolāru lielu aizdevumu, lai Dubaijas valdība spētu izmaksāt 4,1 miljardu dolāru (divus miljardus latu) un segtu obligācijas, kuras izsniedzis nekustamo īpašumu attīstītājs "Nakheel".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!