Valstīs ap Indijas okeānu ir sākušās piemiņas ceremonijas, kurās izdzīvojušie atceras tos 200 000 cilvēkus, kas zaudēja dzīvības 26.decembra cunami pagājušajā gadā, informē ārvalstu prese.
Indonēzijā, kas tolaik cieta visvairāk, Ačehas provincē tika noturēts klusuma brīdis tieši tajā laikā, kad pāri zemei gāzās pirmais nāvējošais cunami vilnis, raksta BBC.

Piemiņas ceremonijās Taizemē piedalās arī daudz rietumvalstu iedzīvotāju, kuri dabas katastrofā zaudēja piederīgos.

2004.gada 26.decembrī pie Indonēzijas salas Sumatras krastiem tika reģistrēta otrā spēcīgākā jebkad pieredzētā zemestrīce, kas izraisīja gigantiskus viļņus, kas radīja postījumus piekrastēs pat tūkstošiem kilometru attālumā.

Cunami skāra pat tādas valstis kā Malaizija un Somālija, turklāt viļņos gāja bojā arī daudz ārvalstnieku – vissmagāk cieta Zviedrija, jo cunami paņēma 543 tās iedzīvotāju dzīvības.

Ūdens siena atstāja bez pajumtes aptuveni 1,5 miljonus cilvēku, un pašlaik tiek lēsts, ka rekonstrukcijas darbi varētu ilgt piecus līdz desmit gadus.

Tā kā dabas katastrofas apmēri tolaik bija prātam neaptverami, arī starptautiskās sabiedrības palīdzība pagājušā gada beigās bija neadekvāta. Tiek rēķināts, ka pašlaik cunami seku likvidēšanai piešķirti kopumā 12 miljardi ASV dolāru, un lēnā palīdzības sniegšana ir likusi sabiedrībai pārdomāt turpmāko rīcību iespējamu dabas katastrofu gadījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!