Foto: Publicitātes foto
"Reuters" un "Channel 5" reportāžas, raksti populāros tehnoloģiju ziņu portālos, britu miljardiera Ričarda Brensona uzslava – tik daudz uzmanības izpelnījies kāds unikāls lietuvieša izgudrots produkts.

"Rubbee" - tā ir no pirmā acu uzmetiena šķietami vienkārša ierīce, taču ar tās palīdzību praktiski katru velosipēdu var padarīt par elektrisku braucamrīku. Šai elektriskajai piedziņai, pēc izgudrotāju vārdiem, pasaulē nav analogu.

Ierīci velosipēdam var piestiprināt vien desmit sekunžu laikā, bet, uzlādējot to vienu reizi, bez pedāļu mīšanas ar velosipēdu var nobraukt 25 kilometrus.

"Rubbee" tiek piestiprināts pie sēdekļa, bet pretējā pusē novietotais veltnītis pieskaras aizmugurējai riepai. Tādā veidā arī tiek iegūta enerģija velosipēda kustībai.

Projekta vadītājs Ģedimins Nemanis Lietuvas medijiem pastāstījis, ka ideja izveidot "Rubbee" prototipu viņam ienākusi prātā jau pirms trim gadiem, un tad arī tapuši pirmie rasējumi.

"Es gribēju izveidot elektriskā velosipēda sistēmu, kuru viegli varētu uzstādīt un noņemt un kura nebojātu velosipēda estētisko skatu. Pirmais prototips parādīja, ka šāda sistēma var darboties, un kopš tā laika es ideju neesmu izlaidis no prāta," stāstījis jaunais izgudrotājs no Kauņas.

Šobrīd "Rubbee" ierīce maksā 1190 dolārus, taču 98 procenti produkcijas tiek eksportēti - Lietuvā pēc tās nav gandrīz nekāda pieprasījuma.

Tehnoloģiju portāls "Gigmaz" šo lietuviešu izgudrojumu pagājušajā gadā bija iekļāvis starp desmit svarīgākajām inovācijām velosipēdu attīstības jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!