Foto: AP/Scanpix
Pasaules valstu līderi trešdien apsveica jeunievēlēto Romas katoļu baznīcas pāvestu, Buenosairesas arhibīskapu Horhi Mario Bergoljo jeb Francisku.

"Šī ir nozīmīga dienas 1,2 miljardiem katoļu visā pasaulē," paziņojis Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons.

Daudzi akcentē lielo nozīmīgumu tam, ka pirmo reizi vēsturē par pāvestu kļuvis garīdznieks no Latīņamerikas. "Mēs sveicam Francisku kā pirmo pāvestu no Latīņamerikas," savā "Twitter" kontā paziņojis Kolumbijas prezidents Hunas Menuels Santoss. "Mēs ar cieņu un sirsnīgi sveicam pāvestu un Vatikānu, ar kuru vēlamies veidot draudzīgas un ciešas attiecības," paziņojis Enriko Pena Njeto.

ANO ģenerālsekretārs Bans Kimuns jaunajam pāvestam vēlējis labu veselību, uzsverot, ka ANO cer arī turpmāk uz labu sadarbību ar Svēto Krēslu.  

Buenosairesas katedrālē atskanējuši apdudinoši aplausi, uzzinot, ka viņu bīskaps kļuvis par jauno pāvestu, vēsta ziņu aģentūra AFP. Latīņamerikas valstīs cilvēki esot lepni par šādu Vatikāna izvēli, vēsta BBC.

Horhe Mario Bergoljo jeb Francisks ir pirmais pāvests, kurš nāk no Latīņamerikas un raidsabiedrība BBC šo izvēli sauc par zīmīgu.

"Tas ir ļoti simbolisks solis," Vatikāna lēmumu komentē BBC, uzsverot, ka no Latīņamerikas pāvests nāk pirmo reizi. Garīdznieki prognozē, ka jaunais pāvests ieviesīs pārmaiņas baznīcā, jo līdz šim viņš ar savu vienkāršo dzīves stilu iedvesmojis daudzus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!