Pasaules Banka piektdien mudināja tā sauktās vecās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis neizmantot recesijas apkarošanai paredzētos pasākumus kā rīku, lai kaimiņvalstis izslēgtu no sava tirgus, norādot, ka šāda rīcība ekonomisko progresu var atbīdīt par 20 gadiem.

"Austrumeiropa šajos grūtajos laikos ir cietusi jo sevišķi smagi," prezentējot Pasaules Bankas jauno dalībvalstu (ES10) Regulāro ekonomikas pārskatu, sacīja bankas galvenais ekonomists šajā reģionā Indermits Gils.

"Pievienojoties ES, ES10 valstis uzņēmās atvērtības un integrācijas saistības globālajā ekonomikā. Šis ceļš ir nesis ienākumus, stimulējot ekonomisko izaugsmi un samazinot nabadzību," norādīja Gils. "Ja valstis pievērsīsies protekcionismam, tad attīstības valstīm būs grūti nosargāt šos ieguvumus."

Viņš uzsver, ka veco dalībvalstu (ES15) valdībām vajadzētu atturēties no kārdinājuma izmantot protekcionismu, maskējot to kā recesijas novēršanas plānu.

"Ekonomikas krīzes laikā protekcionisms var būt vislielākais drauds ekonomikas atlabšanai," piebilda Gils.

ES10 iekļautas valstis, kas ES pievienojās 2004.gadā - Čehija, Igaunija, Ungārija, Latvija, Lietuva, Polija, Slovākija, Slovēnija - un 2007.gadā par dalībvalstīm kļuvušās Bulgārija un Rumānija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!