Pasaules līderi un politikas noteicēji nākamnedēļ rekordlielā skaitā pulcēsies gadskārtējā Davosas forumā, lai spriestu, kā pārvarēt globālo ekonomisko krīzi, kas tiek atzīta par smagāko pēdējo 80 gadu laikā.
Toties kredītu tirgus sabrukumā vainoto baņķieru šogad būs mazāk, un forumā dominēs politiķi, kā arī valdību finanšu politikas vadītāji.

Līdz ar vairāk nekā 40 valstu un valdību vadītājiem ieradīsies 36 finanšu ministri un centrālo banku vadītāji, arī no bagāto valstu grupas G8, izņemot ASV Federālo rezervju priekšsēdētāju.

Davosā pasaules līderiem būs iespēja apspriesties neitrālā vidē un izstrādāt atbildi uz krīzi pirms aprīlī gaidāmā ekonomiski attīstītāko valstu un augošo ekonomisko lielvaru grupas G20 samita un G8 samita jūlijā.

Davosas tikšanos 28.janvārī atklās Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins. Šveices kūrortpilsētā ieradīsies arī Ķīnas premjers Veņs Dzjabao, Vācijas kanclere Angela Merkele, Japānas premjerministrs Taro Aso un Lielbritānijas premjerministrs Gordons Brauns, kurš ir G20 valstu grupas priekšsēdētājs.

ASV prezidents Baraks Obama nosūta uz forumu savu Nacionālās ekonomikas padomes direktoru Leriju Samersu un padomnieku nacionālās drošības jautājumos ģenerāli Džeimsu Džonsu. Pagaidām nav skaidrs, vai forumā piedalīsies Obamas nominētais finanšu ministrs Timotijs Geitners, kura apstiprināšana Senātā gaidāma ceturtdien.

2009.gada tikšanās mērķis ir saprast, kā izkļūt no vissmagākās ekonomiskās krīzes kopš pagājušā gadsimta trīsdesmitajiem gadiem.

"Šī krīze parādījusi, ka pasaule vairs nespēj tikt galā ar mūsdienu sarežģītajām problēmām," preses konferencē paziņoja foruma dibinātājs un priekšsēdētājs Klauss Švābs.

Pēc viņa teiktā, ekonomiskais apvērsums aptver vairākas savstarpēji pārklājošās krīzes - globālo nelīdzsvarotību, finanšu un biznesa cikla, kā arī sistēmiskās krīzes un uzticības krīzi.

Davosas tikšanās ilgs līdz 1.februārim, un viens no tās mērķiem ir dot iespēju biznesa līderiem un tādām ieinteresētajām pusēm kā arodbiedrībām un nevalstiskajām organizācijām dot savu ieguldījumu G20 centienos reformēt pasaules finanšu arhitektūru un no jauna iedarbināt globālo ekonomiku, sacīja Švābs.

Sestdien foruma laikā tiksies aptuveni 20 valstu tirdzniecības ministri, lai apspriestu perspektīvas panākt vienošanos ilgajā Dohas sarunu kārtā par tirdzniecības atvēršanu un citiem pasākumiem protekcionisma novēršanai un sadarbības veicināšanai.

Valdību vadītāji tiksies ar vislielāko skaitu biznesa līderu, kāds jebkad piedalījies Pasaules ekonomiskajā forumā kopš tā iedibināšanas 1971.gadā.

Nedaudz vairāk par pusi no foruma oficiālajiem dalībniekiem veidos 1400 kompāniju prezidenti un priekšsēdētāji.

Vadības konsultatīvo pakalpojumu firmas "Accenture" vadītājs Marks Fosters teica, ka kompānijām jāpielāgojas varas līdzsvara pārbīdei starp korporācijām un valdībām un tas varētu stimulēt dažus augstākos vadītājus piedalīties forumā.

Piesātinātajā programmā maz vietas atstāts izklaides sarīkojumiem, kas bija raksturīga iezīme iepriekšējos forumos, un, pēc organizētāju teiktā, tā dalībnieki "uzrotīs piedurknes un ļoti intensīvi strādās".

Forumā līdz ar ekonomiskiem jautājumiem tiks izskatīti arī citi riski, ar kādiem saduras pasaule, piemēram, ūdens, pārtikas un drošības deficīts, kā arī klimata izmaiņas. Dānijas premjerministrs Anderss Fogs Rasmusens izklāstīs decembrī paredzētās Kopenhāgenas klimata konferences plānus.

Lai veicinātu pāreju no "ego kapitālisma" uz "eko kapitālismu", dalībniekiem tiks izdalīti soļu skaitītāji jeb pedometri, un tas, kurš būs visvairāk staigājis kājām bieži vien sniega ieputinātajā kūrortā, saņems balvu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!