Foto: AP/Scanpix

Pasaules līderi apliecina solidaritāti ar Beļģiju un nosoda "barbariskos" un "gļēvulīgos" teroraktus Briseles lidostā un metro.

"Šodien Eiropai ir melna diena. Šie šausmīgie notikumi skar mūs visus. Mēs nelokāmi esam beļģu pusē," tviterī apliecina Vācijas tieslietu ministrs Heiko Māss.

"Terorisms mūs nespēs sakaut. Eiropas Savienības (ES) demokrātu vienotība ir un vienmēr būs augstāka par barbarismu un saprāta neesamību," norāda Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs.

"Šiem uzbrukumiem pret mierīgajiem iedzīvotājiem Eiropas centrā ir gļēvulības un barbarisma paraksts. Eiropai kopā jācīnās pret terorismu un jāaizstāv mūsu demokrātiskās vērtības," paziņojumā uzsver Austrijas kanclers Verners Faimans un vicekanclers Reinholds Miterlēners.

"Cīņai pret šo ļaunumu ir vajadzīga aktīva starptautiskā sadarbība visaugstākajā līmenī," norāda Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

"Nicināmajiem uzbrukumiem Briselē mūs ir jāpulcē kopā. Solidaritāte ar upuriem un apņēmība pret teroristiem," tviterī raksta Vācijas kancleres Angelas Merkeles preses sekretārs Štefens Zeiberts.

"Ar sirdi un prātu Briselē, Eiropā," apliecina Itālijas premjerministrs Mateo Renci.

"Grieķija solidāri ir kopā ar Beļģijas un ES pilsoņiem. Mēs nevaram pieļaut, ka bailes, reliģisks naids un rasisms gūst virsroku Eiropā," norāda Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs.

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Donalds Tusks savā paziņojumā uzsver, ka "šie uzbrukumi iezīmē kārtējo zemo punktu, [kurā vainojami] teroristi, kas kalpo naidam un vardarbībai".

"Eiropas institūcijas ir radušas mājvietu Briselē, pateicoties Beļģijas valdības un tās tautas dāsnumam. ES tagad atdod šo solidaritāti un darīs to, kas pienākas, lai palīdzētu Briselei, Beļģijai un Eiropai kopumā stāties pretī terora draudiem, ar kuriem mēs visi saskaramies," raksta Tusks.

Zviedrijas premjerministrs Stefans Lefvens savā paziņojumā uzsver, ka "tas ir uzbrukums demokrātiskajai Eiropai".

Dānijas valdības vadītājs Larss Leke Rasmusens nosoda Briseles teroraktus, nodēvējot tos par "nožēlojamu uzbrukumu".

"Domās esmu kopā ar upuriem un viņu ģimenēm. Mēs esam kopā ar Beļģiju," Rasmusens ierakstījis vietnē "Twitter".

Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess uzsver, ka ES sadarbības uzdevums ir atrast tās personas un organizācijas, kas otrdien sarīkoja teroraktus Briselē.

"Atkal notiek mēģinājumi mūs nogalināt tieši Eiropas sirdī," sociālajā tīklā "Facebook" raksta Ilvess.

"Atbilde šādiem zemiskiem un pretīgiem noziegumiem ir visas Eiropas sadarbība, lai notvertu un iznīcinātu šos kriminālnoziedzniekus un viņu tīklus," uzsver Igaunijas prezidents.

Sprādzienos, kas otrdien notika Briseles lidostā un Beļģijas galvaspilsētas metro sistēmā, nogalināti vismaz 26 cilvēki, bet 136 guvuši ievainojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!