Foto: AFP/Scanpix
ANO Pasaules veselības organizācija (PVO) pirmdien izplatījusi brīdinājumu par radiāciju Japānas pārtikā pēc zemestrīces nodarītajiem bojājumiem "Fukušimas 1" AES un raksturoja to kā "nopietnu situāciju", informē aģentūra "Reuters".

Radioaktīvās daļiņas, kas nokļuvušas atmosfērā no avarējušās AES reaktoru dzesēšanas sistēmām, jau ir sabojājušas pārtikas produktus un dzeramā ūdens krājumus.

Japānas Veselības ministrija ir aicinājusi iedzīvotājus "Fukušimas 1" tuvumā nedzert krāna ūdeni, jo tajā konstatēts augsts radioaktīva joda līmenis.

Valdība jau ir aizliegusi pārdot neapstrādātu pienu no Fukušimas prefektūras un spinātus no tuvumā esošā Ibaraki rajona.

"Ir pavisam skaidrs, ka tā ir nopietna situācija. Tā ir daudz nopietnāka, nekā tika uzskatīts pirmajās dienās, kad mēs domājām, ka šī problēma var tikt ierobežota ar 20 līdz 30 kilometru zonā. Var droši pieņemt, ka daļa saindētās produkcijas ir nokļuvusi ārpus saindējuma zonas," sacījis PVO Klusā okeāna rietumdaļas reģionālā biroja preses sekretārs Pīters Kordinglijs.

Viņš gan atzīst, ka pagaidām nav liecību par šādas radioaktīvas pārtikas nokļūšanu ārvalstīs.

Japāna eksportē augļus, dārzeņus, piena produktus un jūras veltes. Lielākie tirgi šo produktu noieta tirgi ir Honkonga, Ķīna un ASV.

11.martā notikušajā 9,0 ballu zemestrīcē tika nopietni bojāta "Fukušimas 1" AES reaktoru dzesēšanas sistēma. Notika vairākas eksplozijas un ugunsgrēki.

Radiācijas līmenis stacijas teritorijā vairāk nekā simts reižu pārsniedza normu. Radioaktīvā piesārņojuma pēdas reģistrētas arī 65 kilometru attālumā no AES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!