Pasažieri un apkalpe sestdien ASV lidmašīnā, kas ar 197 cilvēkiem bija devusies reisā Parīze-Maiami, sagūstījuši vīrieti, kuram kurpes zolē bija paslēptas sprāgstvielas, informēja Bostonas lidostas amatpersonas.
Aviosabiedrības "American Airlines" lidmašīna divu ASV kaujas lidmašīnu F-15 pavadībā tika novirzīta uz Bostonas Logana lidostu, kur Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) aģenti aizturēja vīrieti ar sprāgstvielām.

Pēc vietējo masu informācijas līdzekļu ziņām, pirms vīrieti sagūstījuši pasažieri un lidmašīnas apkalpe, viņš esot paziņojis, ka ir "pieslēgts [spridzeklim]", un ka lidmašīnā acīmredzot "ticis novērsts kaut kas ļoti nopietns", teica Logana lidostas direktors Toms Kintons.

Arestētais vīrietis sākotnēji apsūdzēts par "lidmašīnas apkalpes traucēšanu" un tiks turēts apcietinājumā līdz trešdienai, kas ir pats agrākais datums, kad viņu iespējams nogādāt tiesā, jo Ziemsvētku brīvdienu dēļ ASV tiesas tuvāko dienu laikā nestrādās.

ASV prezidents Džordžs Bušs nekavējoties informēts par šo incidentu, ziņoja Baltā nama amatpersona Skots Makellans.

Pēc izmeklētāju teiktā, viela, kas tika atrasta aizturētā vīrieša kurpē, acīmredzot ir plastmasas sprāgstviela C-4, un tās daudzums bijis pietiekams, lai nodarītu lidmašīnai nopietnu kaitējumu.

Kurpe izpētīta ar rentgena aparātu un papēdī atklāti izurbti caurumi, kuros bija iebērta pulverveida sprāgstviela.

Aizturētais, kurš pēc amatpersonu teiktā, acīmredzot ir vidusāziešu izcelsmes, lidmašīnā bija iekāpis ar viltotu Lielbritānijas pasi, kas pirms trim nedēļām bija izdota uz Ričarda Reida vārda.

Šis incidents ASV noticis laikā, kad pirms Ziemsvētkiem tiek īpaši pastiprināti drošības pasākumi, kā arī trīs mēnešus pēc traģiskajiem 11.septembra notikumiem, kad teroristi saviem uzbrukumiem Ņujorkā un Vašingtonā izmantoja nolaupītas pasažieru lidmašīnas. Divas no šīm lidmašīnām bija pacēlušās no Bostonas Logana lidostas.

"American Airlines" lidmašīna bija pacēlusies no Šarla de Golla lidostas Parīzē un devās uz Maiami, taču veica ārkārtas nolaišanos, jo stjuarte salonā saoda sēram līdzīgu smaku, ko esot radījis aizdedzināts sērkociņš. Stjuarte arī ieraudzījusi, ka vienam no pasažieriem no kurpes rēgojas vads.

Šis aizdomīgais vīrietis pretojās pasažieru un apkalpes mēģinājumiem viņu sagūstīt, taču lidmašīnā pasažieru vidū bija arī mediķi, kas vīrietim iešļircināja nomierinošus preparātus, un viņš tika sasiets. Stjuarte cīņā ar šo pasažieri guvusi vieglu ievainojumu, jo vīrietis iekodis viņai rokā.

Visi 185 pasažieri un 12 lidmašīnas apkalpes locekļi tika veiksmīgi evakuēti, informēja amatpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!