Foto: AP/Scanpix/LETA

Armēnijas premjers Nikols Pašinjans izsludinājis pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas, ziņo "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (RFE/RL).

Armēniju jau kopš pagājušā gada pārņēmusi politiskā krīze. Pašinjans saņēmis kritiku par miera vienošanos, kuru viņš parakstīja, lai noslēgtu militāro konfliktu Kalnu Karabahā. Šīs vienošanās ietvaros Pašinjans atdeva kontroli pār daļu Kalnu Karabahas reģiona, kā arī atsevišķiem apgabaliem ap to. Pēc vienošanās parakstīšanas Armēnijā notikuši protesti. Pašinjans ir aizstāvējis miera līgumu kā sāpīgu, bet nepieciešamu soli, lai Azerbaidžāna neiegūtu kontroli pār visu Kalnu Karabahas reģionu.

Opozīcija ir centusies panākt Pašiniana atkāpšanos pēc Armēnijas spēku pērn piedzīvotās sakāves pret Azerbaidžānu. Opozīcijas partiju koalīcija rīkoja pret valdību vērstas demonstrācijas Erevānā un citviet Armēijā, lai piespiestu Pašinjanu nodot varu pagaidu valdībai.

Sarunās ar opozīcijas frakcijas līderi Pašinjans atzina, ka pirmstermiņa vēlēšanas ir labākais veids, kā izkļūt no politiskās krīzes. Vēlēšanas notiks 20. jūnijā.

Pašinjans, kura partijai “Mans solis” ir vairākums parlamentā, iepriekš atteicās atkāpties no amata, bet deva mājienu, ka piekristu priekšlaicīgu parlamenta vēlēšanu organizēšanai noteiktos apstākļos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!