Foto: AP/Scanpix/LETA

Nikols Pašinjans pirmdien atkal izvirzīts Armēnijas premjera amatam - sešas nedēļas pēc viņa pārstāvētās Pilsoniskā līguma partijas uzvaras parlamenta ārkārtas vēlēšanās.

Armēnijas prezidents Armens Sargsjans oficiāli izvirzījis Pašinjanu premjera amatam, kura pienākumus viņš pildīja pēc viņa partijas uzvaras vēlēšanās ar 53,91% balsu.

Pašinjanam tagad ir 15 dienas, lai izveidotu jauno valdību.

Pašinjans, kurš premjera amatā atrodas kopš 2018.gada, ārkārtas vēlēšanas izsludināja, lai izbeigtu politisko krīzi pēc sakāves karā ar Azerbaidžānu par Kalnu Karabahu.

Vēlēšanās Pašinjana galvenā konkurenta eksprezidenta Roberta Kočarjana vadītā alianse "Armēnija" ierindojās otrajā vietā ar 21,9% balsu, bet eksprezidenta Serža Sargsjana bloks "Man ir gods" saņēma 5,22% balsu.

Pārējie 22 politiskie spēki nepārvarēja noteikto robežu. Vēlēšanās piedalījās četri vēlēšanu bloki un 21 partija. Lai iekļūtu parlamentā, blokiem bija jāpārvar 7% barjera, bet partijām - 5% barjera.

Pērnā gada 9.novembrī noslēgtā vienošanās, kuru Erevāna un Baku noslēdza ar Krievijas starpniecību, paredz, ka armēņi zaudē daļu Kalnu Karabahas pamatteritorijas, kā arī visus drošības buferzonas rajonus, kas kopš 90.gadiem atradās armēņu kontrolē.

Pēc vienošanās par pamieru Armēnijā sākās plaši protesti pret valdību, to dalībniekiem pieprasot premjera demisiju. Arī augsta ranga militārpersonas pieprasīja Pašinjana atkāpšanos.

Pēc Pilsoniskā līguma partijas uzvaras Pašinjans paziņoja, ka Armēnijas tauta devusi partijai un viņam kā premjeram mandātu vadīt valsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!