Foto: F64
Bēgļiem, kuri lūguši patvērumu Eiropas Savienībā (ES), jo savā zemē tiek vajāti homoseksuālisma dēļ, nebūs jāiziet medicīniski testi un jāatbild uz jautājumiem par saviem seksuālajiem paradumiem, vēstī raidsabiedrība BBC.

Gadījumi, kad patvērums atteikts nepierādāmas seksuālās orientācijas dēļ, jau vairākkārt sacēluši ažiotāžu. Piemēram, 2011. gadā cilvēktiesību aktīvisti kritizēja Čehijas valdību, jo valstī izmantotas novecojušas orientācijas noteikšanas metodes, kuras cilvēktiesību aizstāvji atzinuši par cieņu aizskarošām.

Kad vairāki bēgļi lūdza patvērumu Nīderlandē, pamatojot to ar faktu, ka viņu mītnes zemē homoseksualitāte ir noziegums, valsts viņu lūgumu noraidīja, jo viņi nespēja pierādīt savu seksuālo orientāciju.

ES tiesa, norādīja, ka visām ar seksuālās orientācijas noskaidrošanu saistītajām darbībām jābūt saskaņā ar ES likumdošanu, respektējot cilvēka privāto un ģimenes dzīvi. Tas gan nenozīmē, ka orientācijas pierādīšanai pietiek tikai ar bēgļa apgalvojumiem.

Tādēļ pieņemts lēmums, ka turpmāk patvēruma meklētājiem nedrīkstēs uzdot jautājumus par viņu seksuālajiem paradumiem, kā arī demonstrēt intīma rakstura videomateriālus vai veikt medicīniskos testos, lai pierādītu seksuālo orientāciju. Šis lēmums attiecināms uz visām ES dalībvalstīm, ziņo BBC. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!