Romas pāvests Benedikts XVI svētdien vērsās pie pasaules valstu valdībām un starptautiskajām palīdzības organizācijām un aicināja meklēt "efektīvu politisku risinājumu" nelegālās imigrācijas problēmai, kas izraisa aizvien vairāk traģēdiju.

"Cilvēki migrējuši jau kopš pašiem cilvēces pirmsākumiem, un šie pārceļojumi atstājuši pēdas attiecībās starp tautām un valstīm," viņš norādīja, uzrunādams svētceļniekus un tūristus savā vasaras rezidencē Kastelgandolfo. "Taču tagad migrācija izvērtusies krīzē, kuras risināšanai nepieciešama gan mūsu solidaritāte, gan efektīva politiska reakcija."

Benedikts XVI piebilda, ka nelegālo pārceļotāju centieni pēc labākas dzīves nereti beidzas ar traģēdiju atklātā jūrā, un atgādināja neseno incidentu Vidusjūrā, kur, apgāžoties gumijas laivai, domājams, gāja bojā aptuveni 70 pārceļotāji no Āfrikas.

Pāvests pauda viedokli, ka tām Eiropas valstīm, kurās nonāk nelegālie ieceļotāji, jāizvirza kopīgas iniciatīvas attiecībā uz to, kā viņiem labāk palīdzēt, bet pašiem imigrantiem jāpakļaujas šo valstu likumdošanai.

Savukārt pārceļotāju izcelsmes valstis viņš mudināja "rīkoties atbildīgi un censties izskaust migrācijas cēloņus un visa veida noziegumus, kas ar to saistīti".

Katru gadu desmitiem tūkstoši cilvēku no Āfrikas, Āzijas un Tuvajiem Austrumiem pāri Vidusjūrai cenšas nonākt Itālijā, Maltā un Spānijā, bieži vien izmantojot laivas, kas kuģošanai pa jūru nav piemērotas, bet negodīgi cilvēku kontrabandisti par viņu pārvadāšanu iekasē lielas naudas summas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!