Pāvests Benedikts XVI, ceturtdien uzrunājot pirmā katoļu un musulmaņu foruma dalībniekus, uzsvēra reliģiskās brīvības svarīgo nozīmi.
"Politiskajiem un reliģiskajiem līderiem ir pienākums nodrošināt (..) katra indivīda apziņas brīvību un reliģijas brīvību," noslēdzot trīs dienas ilgušo forumu, norādīja pāvests.

"Es ceru (..), ka šīs cilvēka pamattiesības tiks aizsargātas (..) visur," uzrunājot no visas pasaules ieradušos ietekmīgos katoļu un musulmaņu pārstāvjus, sacīja Benedikts XVI.

Vatikāns šo semināru organizēja, reaģējot uz 2006.gada oktobrī izteikto musulmaņu līderu aicinājumu uzsākt dialogu, ar kuru viņi nāca klajā pēc pretrunīgi vērtētās pāvesta runas Rēgensburgā, uzskatot, ka tajā katoļu baznīcas galva norādījis uz islāma saistību ar vardarbību.

Konference ir "vēl viens solis ceļā uz lielāku sapratni starp musulmaņiem un kristiešiem", norādīja pāvests.

Savukārt Džordža Vašingtona universitātes islāma studiju profesors Sejeds Hoseins Nasrs, kurš runāja musulmaņu delegācijas vārdā, iepriekš paziņoja, ka gan kristieši, gan musulmaņi "tic reliģiskajai brīvībai".

Viņš tomēr piebilda: "Agresīvu prozelītismu, kas brīvības vārdā sagrautu mūsu ticību, mēs, musulmaņi, savā vidū pieļaujam ne vairāk, kā pieļautu kristieši, ja atrastos mūsu situācijā."

Tomēr pāvests norādīja, ka "šī tikšanās ir nepārprotams apliecinājums mūsu savstarpējai cieņai un gatavībai vienam otru ar cieņu uzklausīt".

"Diskriminācija un vardarbība, kas pat šodien visā pasaulē jāpiedzīvo daudziem reliģioziem cilvēkiem, un bieži vien vardarbīgās vajāšanas, kādām viņi tiek pakļauti, ir nepieņemama un neattaisnojama rīcība, vēl jo vairāk briesmīga un nožēlojama, ja tā veikta Dieva vārdā," uzsvēra Katoļu baznīcas galva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!