Ceturtdien pāvests Jānis Pāvils II pirmo reizi teica runu Itālijas parlamentā, un šī vizīte ir vēsturisks pavērsiens Vatikāna attiecībās ar Itāliju. Savā runā parlamenta palātu kopīgajā sēdē 82 gadus vecais pāvests runāja par akūtām problēmām valstij, kuras lielu daļu līdz Itālijas apvienošanai 1870.gadā pārvaldīja viņa priekšteči.
Pāvests mudina itāļus domāt par pēcnācēju radīšanu

Pāvests aicināja itāliešus radīt vairāk bērnu, lai palielinātu dzimstību, kas Itālijā patlaban ir viena no zemākajām pasaulē. Viņš pieskārās bezdarbnieku liktenim, nosodīja morāles lejupslīdi, ko veicinot mediji, un aicināja samazināt cietumsodu ilgumu, lai likvidētu cietumu pārblīvētību.

Pāvests aicināja Eiropu saglabāt savas kristīgās saknes, sākot paplašināšanas procesu, kurā ietilps arī viņa dzimtā Polija.

Itālijas mediji plaši atspoguļoja šo notikumu, laikraksti publicēja plašus komentārus, un televīzijas kanāli pārtrauca savas programmas, lai translētu vizīti tiešraidē.

Televīzijas kameras helikopteros sekoja pāvesta kortežam īsajā ceļā no Vatikāna līdz parlamenta apakšpalātai, un deputāti sveica pāvesta ierašanos ar divus minūšu ilgiem vētrainiem aplausiem.

Līdz XIX gadsimta vidum katoļu baznīca pārvaldīja plašus rajonus Itālijas centrālajā daļā. Pāvesta valstis tika likvidētas 1860.gadā, un pāvesta varai bija jāatsakās no Romas 10 gadus vēlāk, kad karaļa Viktora Emanuela karaspēks iegāja galvaspilsētā.

Pāvesti uzskatīja sevi par "Vatikāna cietumniekiem" līdz 1929.gadam, kad Vatikāns, kura teritorija aizņem 44 hektārus, kļuva par suverēnu pilsētvalsti.

Tas, ka bija jāpaiet 130 gadiem, pirms pāvests varētu teikt runu parlamentā, uzsver faktu, ka daudzi itālieši joprojām ar aizdomām raugās uz baznīcas ietekmi viņu dzīvē.

Runādams ēkā, kurā kādreiz līdz XIX gadsimta vidum atradās pāvesta tiesa, pārvests minēja problēmas, ar kurām jāsaduras mūsdienu sabiedrībai. Viņš aicināja valdību īstenot uz ģimeni orientētu politiku, lai palielinātu dzimstību. Itālijā sievietes dzemdē vidēji tikai 1,23 bērnus salīdzinājumā ar Eiropas Savienības vidējo rādītāju 1,48, bet Īrijā, kur, tāpat kā Itālijā, dominē katolicisms, šis rādītājs ir 1,88.

Pāvests, kura 40 minūšu ilgo runu 22 reizes pārtrauca aplausi, aicināja nākt klajā ar "politiskām iniciatīvām (..), kas padarītu bērnu dzemdēšanu un audzināšanu mazāk apgrūtinošu gan sociāli, gan ekonomiski".

Pāvests arī iepriekš tika aicinājis izmaksāt sociālās algas sievietēm, kuras labprātāk paliktu mājās un audzinātu bērnus, taču ir spiestas strādāt, lai palīdzētu uzturēt ģimeni.

Savā runā viņš kritizēja abortus, kas Itālijā ir ar likumu atļauti kopš 1978.gada, neraugoties uz spēcīgo baznīcas opozīciju.

Viņš arī runāja par imigrācijas jautājumu, kas izraisījis asus strīdus, kopš premjerministra Silvio Berluskoni labējā centra valdība pieņēma stingrus likumus, kuri kritiķu vērtējumā pārkāpjot cilvēktiesības.

Parlamenta deputātu vidū bija arī Alesandra Musolini, kuras vectēvs diktators Benito Musolini 1929.gadā piešķīra Vatikānam suverenitāti. "Šis ir svarīgs brīdis Itālijai, un mēs viņu klausāmies ļoti uzmanīgi, atceroties, ka mēs esam laicīga valsts," viņa teica.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!