Foto: AP/Scanpix

Nacistiskās Vācijas slepenpolicijas šefs Heinrihs Millers, kurš bijis iesaistīts holokausta plānošanā, bet pēc kara beigām pazudis, ir apglabāts kādā Berlīnes ebreju kapsētā, vēsta vācu laikraksts "Bild".

"Viņa ķermenis 1945. gada augustā tika iesviests masu kapā Berlīnes Mites rajona ebreju kapsētā," laikraksts citē vācu profesoru Johanu Tuhelu. Pētnieks pie tāda secinājuma nonācis, izpētot dokumentus no dažādiem arhīviem.

Gestapo šefa liktenis ilgu laiku bija mīkla. Pastāvēja versija, ka viņš ir aizbēdzis uz Dienvidameriku, redzēts Čehijā, vai miris apcietinājumā Krievijā. Tikmēr daži vēsturnieki uzskatīja, ka viņš gājis bojā kara pēdējās dienās. Kādu laiku par viņa atdusas vietu tika uzskatīta kāda liela Berlīnes kapsēta, tomēr 1963. gadā, atverot kapu, nacistu kara noziedznieka atliekas tur neatrada.

Millera līķis pirms nonākšanas ebreju kapsētā 1945. gada augustā tika atrasts pagaidu kapā netālu no Aviācijas ministrijas un identificēts pēc ģenerāļa formastērpa, kā arī identifikācijas dokumentiem mundiera iekškabatā, stāsta profesors. Par to liecina arī kāda kaprača 1963. gada liecība policijai, kurš apgalvo, ka salīdzinājis dokumentā redzamo fotogrāfiju ar mirušā vaibstiem.

"Tas, ka viens no brutālākajiem nacistu sadistiem ir apglabāts ebreju kapsētā, ir bezgaumīgi un necilvēcīgi. Tā ir bradāšana pa upuru atmiņām," uzskata Vācijas ebreju Centrālās padomes vadītājs Dīters Graumans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!