ASV vadītajiem koalīcijas spēkiem nav izdevies pēc pagājušā gada iebrukuma Irākā nodrošināt vairāku teritoriju un ēku neaizskaramību.

Atbildīgās personas ir pieļāvušas, ka irākieši no valdības ēkām iznes tūkstošiem oficiālu dokumentu, ziņo BBC.

ASV cilvēktiesību aizsardzības organizācija ir izplatījusi 41 lapaspusi garu ziņojumu, kura nosaukums ir “Irāka: pierādījumu valsts”.

Ziņojumā teikts, ka koalīcijas spēkiem nav izdevies apturēt Sadama Huseina valdīšanas laikā bojā gājušo cilvēku radiniekus, lai tie necenstos uzmeklēt masu kapos un pārapbedīt savu piederīgo un paziņu mirstīgās atliekas.

“Human Rights Watch” ziņo, ka oficiālie dokumenti un tiesu ekspertīžu rezultāti būs galvenie pierādījumi, kuri pamatotu aculiecinieku stāstīto, lai tiesneši būtu spējīgi izdarīt objektīvus spriedumus Irākas amatpersonu lietās.

Taču tagad tiesnešu uzdevums kļūst arvien grūtāks ASV un koalīcijas spēku nolaidības dēļ.

Tagad pēc valdības ēku izlaupīšanas pazudušos dokumentus atrast ir gandrīz neiespējami. Panākumus nedos arī masu kapu ekshumācija, jo cilvēku mēģinājumi atrast savu radinieku mirstīgās atliekas ir neglābjami sabojājuši iespējamos pierādījumus.

Organizācija “Human Rights Watch” mudina Irākas pagaidu valdību izveidot Irākas un starptautisko ekspertu grupu, kuri veiktu efektīvus pasākumus masu kapu aizsardzībai un ekshumāciju veikšanai, kā arī departamentu, kurš būtu atbildīgs par iepriekšējās valdības dokumentu uzglabāšanu un pazudušo dokumentu meklēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!