Foto: NASA
Misija "Apollo 16" bija gluži tāda pati kā visas citas misijas uz Mēness. Taču, kad astronauti atgriezās mājās, uz Mēness palika kāda vēl neatrisināta lieta, kas pēc 43 gadiem beidzot ir viesusi skaidrību. "Šī vecā mistērija beidzot ir atrisināta," preses paziņojumā norāda NASA.

"Apollo 16" kosmosa kuģa sastāvdaļa bija arī "Apollo 16 S-IVB" raķete, kuru NASA visu laiku bija plānojusi ietriekt Mēnesī, lai varētu izanalizēt avārijas vietā iegūtos datus, kas spētu pētniekiem labāk izprast Mēness struktūru.

Taču plānotā procedūra nogāja pavisam greizi. Proti, šī raķete, ko bija plānots ietriekt Mēnesī, pazuda no redzesloka, datu sensoriem un radio sakariem.

Līdz pat šim brīdim pētniekiem nebija izdevies noskaidrot raķetes sprādziena krātera atrašanās vietu uz Mēness.

Tāpēc pēc 43 gadu pārtraukuma NASA pētnieki atkal mēģinājuši uz mēness atrast potenciālo vietu, kur šī raķete varētu būt uzsprāgusi.

Ar augstas izšķirtspējas LROC kameru NASA pētniekiem izdevies pietuvināt Mēness virsmu, kur bija redzama raķetes sprādziena krātera vieta, kur pirms 43 gadiem uzsprāgusi "Apollo 16" raķete (attēls redzams titulbildē).

Atrastā raķetes sprādziena krātera vieta ir eliptiskas formas un 40x30 metrus liela.

NASA pētnieki apgalvo, ka šo meklēšanu apgrūtinājis fakts, ka raķetes potenciālā atrašanās vieta bijusi 30 kilometru lielā radiusā, kas arī aizņēmis visus 43 gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!