Foto: AFP/Scanpix

Zviedrijas amatpersonas otrdien aicināja uzlabot drošību pārpildītajos bēgļu uzņemšanas centros pēc pirmdien notikušā incidenta, kad nepilngadīgs patvēruma meklētājs bēgļu uzņemšanas centrā Zviedrijas rietumos nodūra kādu centra darbinieci.

Uzbrukums notika Mēlndalas pilsētā Zviedrijas rietumos kādā patvēruma meklētāju centrā, kurā dzīvo 14 līdz 17 gadus veci nepilngadīgie.

Nogalinātā darbiniece ir 22 gadus vecā Aleksandra Mezhera, kuras ģimene Zviedrijā ieradusies no Libānas.

"Es domāju, ka daudzi cilvēki bažījas un ir noraizējušies, ka pieaugs vardarbība, jo Zviedrija ir uzņēmusi tik daudz bērnu bez vecākiem un jaunu cilvēku," pēc Mēlndalas apmeklēšanas sacīja Zviedrijas premjerministrs Stefans Levēns.

"Daudziem no tiem, kuri jauni ierodas Zviedrijā, ir traumatiska pieredze, un vieglu atbilžu nav," viņš piebilda.

"Es neteiktu, ka mēs esam uzņēmuši pārāk daudz migrantu, bet varētu būt, ka pārāk īsā laikā nelielā skaitā vietu, kur Zviedrijā tiek izmitināti migranti, ir ieradušies pārāk daudz cilvēku," sacīja Zviedrijas Iekšlietu ministrijas augsta ranga amatpersona Viktors Harju.

Pēc Zviedrijas pašvaldību un reģionu asociācijas datiem apmēram 40 līdz 50 pašvaldības ir saskārušās ar ārkārtīgi lielām grūtībām bēgļu uzņemšanā.

"Mūsu biedri apraksta ļoti smagu situāciju. Daudzas no tām iestādēm ir pārpildītas un daudzi darbinieki nav apmācīti risināt vai iejaukties šāda veida vardarbīgās situācijās," sacīja arodbiedrības "Vision", kurā ir pārstāvēti daudzi bēgļu centru darbinieki, amatpersona Kristīna Folkesona.

Zviedrija, kurā dzīvo 9,8 miljoni cilvēku, pērn uzņēma 160 tūkstošus patvēruma meklētāju, kas ir lielākais skaits uz vienu iedzīvotāju Eiropas Savienībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!