Foto: AFP/Scanpix
Izraēlas vēstnieks Ēģiptē un citas augsta ranga vēstniecības amatpersonas sestdien tika evakuētas pēc tam, kad ēģiptieši uzbruka biroju ēkai Kairā, kurā atrodas arī vēstniecība, sestdien vēsta Izraēlas radio.

Radio ziņoja, ka lidmašīna ar vēstnieku Ichāku Levanonu un citām amatpersonām jau nolaidusies Izraēlā. Izraēlas amatpersonas, atsaucoties uz drošības riskiem, evakuāciju nekomentē.

Sestdienas naktī protestētāji, kam izdevās iekļūt vēstniecības ēkā, pa logiem meta ārā dokumentus un Izraēlas karogus. Lai pārvarētu policijas barikādes pie vēstniecības ēkas, protestētāji izmantoja āmurus un dzelzs stieņus. Policija raidīja šāviņus gaisā un asaru gāzi, lai izklīdinātu pūli. Pūlis pie vēstniecības dedzināja riepas un aizdedzināja vismaz divas automašīnas.

Austot rītam, pie ēkas bija palikuši apmēram 500 protestētāji, no kuriem daži ar akmeņiem apmētāja policiju un armijas automašīnas un personālu. Policija paziņoja, ka naktī aizturējusi 28 cilvēkus.

Par notikušo bažas paudušas ASV, kas atvēlējušas miljardiem ASV dolāru militārajai palīdzībai Ēģiptei kopš 1979.gada, kad Ēģipte un Izraēla noslēdza miera līgumu. ASV aicināja Ēģiptes militāro varu, kas valsti pārvalda kopš prezidenta Hosnī Mubaraka gāšanas, ievērot Vīnes konvencijas saistības un aizsargāt diplomātisko īpašumu.

Šis bija jau otrais lielais uzbrukums kopš augusta, kad, Izraēlas armijai vajājot palestīniešu kaujiniekus, tika nejauši nogalināti pieci Ēģiptes policisti. Pēc notikušā Ēģipte pat draudēja atsaukt savu vēstnieku Izraēlā, tomēr to neizdarīja.

Pie Izraēlas vēstniecības Kairā notika protesti pret Ēģiptes policistu nogalināšanu, kuros piedalījās vairāk nekā tūkstotis cilvēku. Kāds demonstrants uzkāpa uz vēstniecības ēkas, noņēma Izraēlas karogu un tā vietā izkāra Ēģiptes karogu. Nokāpjot no ēkas, viņš paņēma līdz Izraēlas karogu un pārējie protestētāji šo karogu saplēsa driskās un tās paturēja kā suvenīrus.

Ēģipte 1979.gadā kļuva par pirmo arābu valsti, kas parakstījusi miera līgumu ar Izraēlu. Izraēla tomēr ir ļoti nepopulāra Ēģiptes iedzīvotāju vidū un viņi pieprasa šī līguma pārskatīšanu, īpaši pēc ilggadējā Ēģiptes prezidenta Hosnī Mubaraka gāšanas februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!