Foto: AFP/Scanpix/LETA
Krievijas īstenotās apšaudes ir izraisījušas milzīgu ugunsgrēku ķīmiskajā rūpnīcā Ukrainas Severodoneckas pilsētā, kur norisinās kaujas, ziņo raidsabiedrība BBC.

Luhanskas apgabala militārās administrācijas vadītājs Serhijs Haidajs Ukrainas televīzijai pastāstīja, ka sestdienas ugunsgrēks izcēlās pēc tam, kad no bojātiem "Azot" rūpnīcas radiatoriem noplūda desmitiem tonnu naftas.

Tiek ziņots, ka rūpnīcā patvērumu raduši simtiem civiliedzīvotāju.

Severodonecka ir kļuvusi par centrālo punktu Krievijas centieniem virzīties uz priekšu Ukrainas austrumos.

Cīņas ilgst jau vairāk nekā trīs mēnešus. Krievijas sākotnējie mēģinājumi ieņemt lielākās pilsētas, tostarp galvaspilsētu Kijivu, cieta neveiksmi, un tagad tā vietā Krievija cenšas ieņemt Luhanskas un Doņeckas reģionus - plašu, galvenokārt rūpniecisku teritoriju, ko kopīgi dēvē par Donbasu.

Severodoneckas un tās sadraudzības pilsētas Lisičanskas ieņemšana pietuvinātu Krieviju tās mērķim, jo tā iegūtu kontroli pār Luhansku.

Savā paziņojumā Haidajs atzina, ka lielākā daļa Severodoneckas tagad ir Krievijas rokās. Krievijas bruņotie spēki apgalvo, ka visi Severodoneckas dzīvojamie rajoni tagad ir to kontrolē.

"Ķīmiskā rūpnīca "Azot" jau vairākas stundas tiek spēcīgi apšaudīta," sestdien sacīja Haidai kungs.

Viņš nepaskaidroja, vai ir bijuši cietušie un vai vēlāk ugunsgrēks tika nodzēsts.

Ukrainas amatpersonas lēš, ka Azotas rūpnīcā pazemes bumbu patvertnēs slēpjas līdz pat 800 civiliedzīvotāju.

Raksturojot pašreizējo situāciju Severodoneckā, Haidai kungs sacīja, ka tā ir "sarežģīta, bet tiek kontrolēta".

"Mūsu karavīri uzvar ielu kaujās, bet diemžēl ienaidnieka artilērija vienkārši demontē - stāvu pa stāvam - mājas, ko mūsu karavīri izmanto kā patvertnes".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!