Pēc nopietnām sadursmēm, kas pēdējās divas dienas izcēlušās starp policiju un prodemokrātiskajiem protestētājiem, Honkongas valdība paziņojusi, ka "ir gatava" nākamajā nedēļā sākt jaunas sarunas ar demonstrantiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Honkongas līderis Leuns Čunjins ar šo paziņojumu nācis klajā, kad jau otro nakti protestētāji iesaistījušies sadursmēs ar policiju uz ielas pie valdības ēkām. Amatpersonas ar starpnieku palīdzību šonedēļ veic pārrunas ar studentu aktīvistiem, viņš atklāja.

Pagājušajā nedēļā valdība atcēla piektdien ieplānotās sarunas ar aktīvistiem, aizbildinoties ar to, ka nav iespējams "konstruktīvs dialogs", kamēr demonstranti nav atstājuši savas protesta nometnes pilsētas centrā.

Protestus, kuru laikā aktīvisti jau trešo nedēļu atrodas ielās nozīmīgās pilsētas daļās, izraisīja Pekinas lēmums, ka tā noteiks, kuri kandidāti drīkst pretendēt uz Honkongas vadītāja amatu 2017. gada vēlēšanās. Protestētāji norāda, ka tā nav nekāda demokrātija.

Protestu sākumā ielās iznāca desmitiem tūkstoši cilvēku, bet vēlāk to skaits saruka. Policija sāka daļēju barikāžu nojaukšanu. Pēdējās divās dienās situācija ir saasinājusies, demonstrantiem cenšoties ieņemt galveno ielu pie Honkongas vadītāja biroja.

Daudzi protestētāji norāda, ka viņi atgriežas, reaģējot uz internetā publicētu video, kurā policisti redzami sitam neapbruņotu protestētāju. Video izraisīja pamatīgu sašutumu, bet Leuns paziņoja, ka "šo incidentu nevajadzētu politizēt".


ASV aicināja veikt ātru un caurredzamu izmeklēšanu. Honkongas amatpersonas paziņoja, ka vainīgie policisti tiks atbrīvoti no amata.

Vēstīts, ka Lielbritānija 1997. gada 1. jūlijā nodeva Honkongu Ķīnai, ar nosacījumu, ka pilsētā tiks atļautas daudz lielākas brīvības nekā pārējā Ķīnā. Tas, pagaidām, nodrošina runas brīvību un iespēju pilsētas iedzīvotājiem iesaistīties protestos pret valdību.

Pekina arī solīja 2017. gadā piešķirt Honkongai tiesības organizēt brīvas vēlēšanas, taču šobrīd plāni ir mainījušies.

Jaunais plāns liedz vietējiem iedzīvotājiem izvēlēties savus kandidātus. Paredzēts, ka no sākuma Pekina izvēlēsies divus vai trīs kandidātus, kuri būs jāatbalsta vairāk nekā pusei no tās izveidotās komitejas biedriem. Kad Ķīnas valdība būs izvēlējusies kandidātus, tiks dota iespēja Honkongas iedzīvotājiem izlemt, kuru no trijiem iecelt pilsētas vadītāja amatā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!