Pēc pēkšņās valūtas revalvācijas Ziemeļkoreja noteikusi jaunas cenas pamatprecēm, taču tirgos lielākā daļa preču tiek pārdota dārgāk, nekā to noteicis režīms, svētdien paziņoja Dienvidkorejas palīdzības dienests "Labie draugi".

Atsaucoties uz informētājiem Ziemeļkorejā, grupa ziņo, ka jaunās cenas tika izsludinātas pagājušo trešdien.

"Tikai dažas preces tiek pārdotas par valsts noteiktajām cenām, un lielākā daļa no tām ir dārgākas visu lielāko pilsētu tirgos," teikts palīdzības dienesta paziņojumā.

Ostas pilsētā Čondžinā valsts ziemeļaustrumos rīsi maksā 50 vonas kilogramā jeb vairāk nekā divas reizes dārgāk par valsts noteikto cenu 23 vonas.

Par valsts noteiktajām cenām dārgākas ir arī citas preces - kukurūza, kviešu milti un pupas, teikts paziņojumā ar piebildi, ka izņēmums ir cūkgaļa, kas kļuvusi lētāka.

Pagājušā mēneša beigās Ziemeļkoreja pēkšņi revalvēja savu valūtu, pieprasot apmainīt vecās naudaszīmes pret jaunajām attiecībā 100:1.

Analītiķi saka, ka šī pēkšņā Kima Čenira lēmuma mērķis bijis ierobežot inflāciju un apspiest topošo brīvo tirgu.

Ziņo, ka valūtas maiņa izraisījusi plašu neapmierinātību iedzīvotāju vidū, jo apmaināmā summa ir ierobežota un tā iznīcinājusi daudzu ziemeļkorejiešu grūti iegūtos ietaupījumus.

Cenas krasi cēlušās Ziemeļkorejā kopš 2002.gada, kad režīms pirmo reizi īstenoja ierobežotas algu un cenu reformas, kuras gan tika atceltas trīs gadus vēlāk.

Brīvie tirgi Ziemeļkorejā parādījās pēc nacionālās pārtikas sadales sistēmas sabrukuma deviņdesmito gadu bada laikā, un analītiķi uzskata, ka režīms atkal vēlas vadīt ekonomiku ar dzelžainu roku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!