Foto: RIA Novosti/Scanpix
Pēc vairākus mēnešus ilga remonta trešdien apmeklētājiem ir atvērts kādreizējā PSRS vadītāja Vladimira Ļeņina mauzolejs Maskavā, vēsta Krievijas mediji.

Komunistu līdera mūžīgās atdusas vietu slēdza pagājušā gada nogalē. Būvei tika nostiprināti pamati un atjaunots vēsturiskais apgaismojums, bet nekādi iekšdarbi nav notikuši, tāpēc Ļeņina pīšļi remonta laikā nav pārvietoti, informē aģentūra "RIA Novosti".

Pamatus nācās nostiprināt, jo bija fiksēta to nobīde un nestabilitāte, norāda Federālā apsardzes dienesta oficiālais pārstāvis Sergejs Devjatovs. Atjaunota arī būves augšējā līmeņa hidroizolācija un mauzoleja augšdaļas oriģinālais apgaismojums.


Devjatovs norāda, ka nav izdevies noskaidrot, kad pārstājusi funkcionēt 1930. gadā uzstādītā apgaismošana, bet, domājams, tas noticis četrdesmitajos gados.

Ar šiem darbiem ir noslēdzies mauzoleja restaurācijas pirmais etaps, uzsver Devjatovs. Otrajā kārtā paredzēto atjaunošanas darbu apjoms un raksturs vēl nav saskaņots, "RIA Novosti" uzzināja Kultūras ministrijā.

Vērienīgu remontu mauzolejs piedzīvoja jau septiņdesmitajos gados, kad būvē uzstādīja tajā laikā modernākās iekārtas un komunikācijas, kā arī nomainīja bojātos marmora blokus. Tomēr mauzoleja pamati līdz šim nebija remontēti ne reizi 80 gadu laikā.

Mauzoleju līdz šim periodiski mēdza slēgt aptuveni uz diviem mēnešiem, lai veiktu Ļeņina ķermeņa saglabāšanai nepieciešamos darbus.

Pēc Ļeņina nāves 1924. gadā Maskavas Sarkanajā laukumā sākotnēji mirušajam līderim no koka uzcēla pagaidu atdusas vietu. Pēc pieciem gadiem sākās akmens mauzoleja celtniecība, ko pabeidza 1930. gada oktobrī.

Padomju laikā Ļeņina mauzolejs bija viens no galvenajiem galvaspilsētas apskates objektiem. Katru gadu to apmeklēja aptuveni 2,5 miljoni cilvēku. Svētku laikā mauzoleju izmantoja par svinīgo tribīni.

1993. gadā varas iestādes atcēla mauzoleja godasardzi. Krievijā kopš PSRS sabrukuma nerimst diskusijas par Ļeņina mūmijas nākotni. 2012. gadā veikta sabiedriskās domas aptauja liecina, ka vairums Krievijas iedzīvotāju (56%) ir par Ļeņina līķa apglabāšanu, pret to ir 28% aptaujāto.

Par pēdējā gadsimta iespaidīgākajiem mauzolejiem var lasīt šeit. Savukārt te var lasīt par slavenākajiem iebalzamētajiem līderiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!