Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) zonde "Philae", kas pērnā gada novembrī vēsturiskā operācijā nosēdās uz komētas "67P/Churymov-Gerasimenko", tomēr drīz pārtrauca sakarus, atkal "pamodusies" un ar satelīta "Rosseta" starpniecību atkal sazinājusies ar Zemi.

Šo vēsti EKA paziņoja, no "Philae" profila mikroblogošanas vietnē "Twitter" ierakstot: "Sveika, Zeme! Vai tu mani dzirdi?"

Organizācija paziņojumā norāda, ka zondes kontakts ar zemi ildzis 85 sekundes. Tā ir pirmā reize, kad zinātnieki uz Zemes saņēmuši zondes signālu, kopš novembrī nosēdās tās akumulators.

Šīs teju pusotras minūtes laikā zonde paspējusi nosūtīt 300 datu paketes. Tagad zinātnieki gaida nākamo sūtījumu, jo zondes atmiņā atrodoties vēl 8000 šādu sūtījumu.



"Philae" gaidīšanas režīmā atradās kopš 15.novembra, kad tā uz komētas bija darbojusies aptuveni 60 stundas.

Zinātnieki vēl analizē zondes nosūtītos datus, tomēr skaidrs, ka tā, visticamāk, "pamodusies" iepriekš, tomēr nav varējusi sazināties ar satelītu "Rosetta", kas riņķo ap komētu.

Kā vēstīts, nosēžoties uz komētas, "Philae" atsitās no tās virsmas un tādēļ to neizdevās novietot plānotajā vietā. Tagad zonde atrodas klints ēnā un tās saules paneļiem nepietiek gaismas, lai uzlādētu sistēmu. Diena uz 67P komētas ir 12 stundu gara, no tām tikai 1,5 stundas zonde atrodas saules gaismā.

"Rosetta" ar laboratoriju "Philae" tika palaista 2004.gadā, un satikšanās ar "67P/Čurjumova-Gerasimenko" komētu notika 510 miljonu kilometru attālumā no Zemes. Tas ir gandrīz trīs reizes vairāk nekā attālums no mūsu planētas līdz Saulei.

Pati 1,3 miljardus eiro vērtā misija tika apstiprināta 1993.gadā.

Zondes galvenais uzdevums ir ar tās desmit zinātniskajiem instrumentiem paņemt komētas sastāva paraugus, lai zinātnieki varētu gūt priekšstatu par Zemes un citu planētu attīstību.

Lai nokļūtu līdz komētai, "Rosetta" četras reizes palidoja garām Marsam un Zemei, lai ar gravitācijas spēka palīdzību uzņemtu ātrumu un tad sāktu savu 31 mēnesi ilgušo hibernācijas periodu. Tas bija nepieciešams, jo "Rosetta" atradās pārāk tālu no Saules, lai to darbinātu Saules enerģija. Janvārī tika pārtraukts hibernācijas periods un tā tika "pamodināta". Kopumā "Rosetta" ceļā uz komētu nolidoja 6,5 miljardus kilometru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!