Foto: AP/Scanpix/LETA

Kuba paziņojusi par tūkstošiem savu ārstu atsaukšanu no Brazīlijas, reaģējot uz valsts jaunievēlētā prezidenta Džaira Bolsonaru "nicinošajiem un draudīgajiem" komentāriem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Galēji labēji orientētais Bolsonaru, kurš prezidenta amatā stāsies janvārī un savu izteikumu dēļ tiek salīdzināts ar ASV prezidentu Donaldu Trampu, un ir iesaukts par "Tropu Trampu", ir apšaubījis Kubas ārstu kvalifikāciju.

Tāpat viņš apsūdzēja Kubas komunistu valdību, ka tā patur sev 75% ārstu nopelnītās algas un neļauj viņu ģimenēm doties līdzi.

Veselības aprūpe ir Kubas pelnošākais eksports. Kubas mediķi programmas "Vairāk ārstu" ietvaros darbojas 67 valstīs un ienes komunistiskajai salai peļņu 11 miljardus dolāru gadā.

Brazīlijas attālajos un nabadzīgajos reģionos strādā aptuveni 8000 kubiešu ārstu. Brazīlijas amatpersonas brīdina, ka līdz 30 miljoniem cilvēku daudzos reģionos, kur vietējie ārsti nevēlas strādāt, draud veselības aprūpes krīze.

Kuba paziņojusi, ka mājās līdz decembra beigām dosies visi kubiešu ārsti. Kāds diplomātiskais avots aģentūrai AFP atklāja, ka ap diviem tūkstošiem tomēr varētu palikt savu personīgo saišu dēļ.

Pirmos 196 Brazīliju pametušos ārstus Havanā sagaidīja Kubas veselības ministrs.

Mediķi ir priecīgi par to, ka ir izpildījuši savu uzdevumu, bet nobažījušies par to, kas sagaida brazīliešus līdz ar jaunā prezidenta nākšanu pie varas, ziņo komunistiskās Kubas ziņu aģentūra ACN.

Brazīlijas Veselības ministrija piektdien paziņoja, ka sāk atlasīt vietējos ārstus, kuriem būs jāstājas aizbraukušo kubiešu vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!