Atkārtoti ievēlētais Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko sola visu, gandrīz vai "jaunu rītausmu", taču šo bijušo padomju republiku gaida vēl pieci iespējamas lejupslīdes un izolācijas gadi.
Izcīnījis svētdien, viņa vārdiem sakot, "spīdošu" un pārliecinošu uzvaru prezidenta vēlēšanās, šīs nabadzīgās valsts vadītājs paziņoja, ka opozīcija esot "tik nožēlojama, ka man kauns par jums".

Viņš lika skaidri saprast, ka valstī, kurā ir saglabājusies padomju tipa cenu kontrole un kuras drošības dienests sevi lepni dēvē par KGB, nav gaidāmas radikālas pārmaiņas. "Mēs uzlabosim iedzīvotāju dzīves kvalitāti, saglabāsim sociālās garantijas un neļausim sabrukt (ražotāju) cenām," pirmdien paziņoja Lukašenko.

Viņa galvenais pretinieks Vladimirs Gončariks apsūdzēja varas iestādes plašā krāpšanā un manipulēšanā ar vēlētāju balsīm, bet Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) paziņoja, ka vēlēšanas nav bijušas demokrātiskas.

EDSO vēstnieks Baltkrievijā Hanss Georgs Vīks, kurš vēlēšanu kampaņas laikā tika nodēvēts par vācu spiegu, teica, ka vēlēšanas vismaz ir apvienojušas dažādos opozīcijas grupējumus. "Šo vēlēšanu galvenais rezultāts ir demokrātiski un politiski kompetentu institūciju veidošanās pilsoniskā sabiedrībā," viņš teica žurnālistiem.

Bet Lukašenko, ko dažas ASV amatpersonas nodēvējušas par "Eiropas pēdējo diktatoru", met Rietumiem jaunu izaicinājumu ārpolitikā. Viņš ir radījis jaunu "savienoto valsti" ar Krieviju, kaut gan tā viņa retoriskajos izteikumos eksistē vairāk, nekā Kremļa dokumentos.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins viņu bieži uzņem Maskavā un pirmdien telefonsarunā apsveica ar uzvaru vēlēšanās. Par to Maskavai ir pieejami galvenie naftas un gāzes tranzīta ceļi un Baltkrievija varētu kļūt par potenciālu buferjoslu pret NATO paplašināšanos.

Visasāk Lukašenko kritizē ASV, kas viņu apsūdz nāves vienību izmantošanā pret saviem oponentiem, kaut gan pats Lukašenko to noliedz.

Taču klusums no Rietumvalstu puses pēc pirmdien pasludinātās Lukašenko uzvaras vēlēšanās liecina, ka valsti varētu sagaidīt turpmāka izolācija.

Turpretim EDSO uzskata, ka šāds kurss izdarītu "lāča pakalpojumu" tautai. "Izolācijas politika nekad nav darbojusies," teica EDSO cilvēktiesību sektora direktors Žerārs Studmans. "Ja šī valsts jutīsies kā aplenkts cietoksnis līdzīgi Irākai, Dienvidslāvijai Miloševiča laikā vai Kubai, pārmaiņu nebūs vēl 15 gadus," viņš teica.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!