Tūkstošiem demonstrantu Pekinā izlauzās caur bruņoto policistu ķēdēm, kas norobežoja pieeju Japānas vēstniecības un vēstnieka rezidences kompleksam.
Protestētāji izsauca pret Japānu vērstus saukļus un apmētā vēstnieka rezidenci ar akmeņiem un ūdens pudelēm, izsitot kompleksa ēku logus.

Demonstrācijas dalībnieki protestēja pret Japānas vēlmi kļūt par ANO Drošības padomes locekli, kā arī pret Tokijas centieniem "noklusēt un izkropļot" faktus par tās militāro agresiju pret Ķīnu pagājušā gadsimta trīsdesmitajos un četrdesmitajos gados.

Aptuveni 500 policistu ar plastikāta vairogiem steigšus iegāja vēstniecības kompleksa teritorijā un aizbarikādēja vārtus, ziņo aģentūras "Reuters" korespondents no notikuma vietas.

Demonstranti kliedza uz policistiem: "Ķīniešu cilvēkiem nav jāaizsargā japāņi".

Demonstrācija sākās sestdienas rītā Džunguaņcuņas priekšpilsētā Pekinas ziemeļrietumos, kur sapulcējās vairāk nekā 1000 demonstrantu, kuri izkliedza pret Japānu vērstus saukļus un sadedzināja Japānas karogu, protestējot pret Tokijas atteikšanos atzīt Otrā pasaules kara laikā pastrādātos kara noziegumus un pieprasot sākt japāņu preču boikotu.

Džunguaņcuņas priekšpilsētā pazīstama ar tur esošajiem elektronikas veikaliem un tur dzīvojošo lielo studentu skaitu.

Protestētāji aicināja aizstāvēt Ķīnas suverenitāti un darīt galu "japāņu imperiālismam".

Mazāk nekā pirms nedēļas arī citās Ķīnas pilsētās notika pret Japānu vērstas demonstrācijas, kas izvērtās vardarbībā.

"Visā valstī valda noskaņojums atteikties no japāņu precēm, taču šajā sakarā nekas netiek darīts. Tāpēc patriotiskie studenti sākuši pašorganizēties," teikts pa e-pastu piektdien izplatītajā uzsaukumā.

Sestdien studenti sākotnēji bija sapulcējušies pie elektronikas lielveikala un aicināja boikotēt Japānas ražojumus. Policija apsargāja tirdzniecības nama ieeju, lai neļauti demonstrantiem ielauzties veikalā.

Vēlāk demonstrācijas sākās arī citviet. Demonstranti stingrā policijas apsardzībā sāka virzīties pa Pekinas ielām.

Tie, kas devās uz Japānas vēstniecību, nesa arī plakātus ar aicinājumiem "aizstāvēt Djaojudao salas", ziņo aģentūra "Siņhua".

Djaojudao salas, kuras japāņi sauc par Senkaku salām, ir neapdzīvots arhipelāgs Austrumķīnas jūrā, uz kuru pretendē gan Pekina, gan Tokija.

Viena no demonstrantu grupām, kas gāja garām kādam japāņu restorānam, ar akmeņiem un pudelēm izdauzīja tā logus un, pirms policija paspēja iejaukties, norāva no restorāna jumta dakstiņus.

Protestētāji uzbruka arī "Bank of Tokyo Mitsubishi" filiālei, izsitot ēkas logus.

Japānas vēstniecību Pekinas dienvidaustrumos norobežoja vairākas īpašo uzdevumu vienību kaujinieku un bruņotu policistu ķēdes. Blakus mītiņa norises vietai bija novietoti vairāki simti tukšu autobusu. Tika arī izsaukti ūdens lielgabali demonstrāciju izklīdināšanai.

Aģentūras "RIA Novosti" korespondents no notikuma vietas ziņoja, ka demonstrantu skaits pie vēstniecības sasniedza vairākus tūkstošus.

Daži no demonstrantiem, kas sarīkoja nekārtības pie Japānas vēstniecības iesaistījās sadursmēs ar policiju, ziņo aģentūras "Reuters" korespondents.

Līdz vēlai pēcpusdienai vairākums protestētāju pie vēstniecības tomēr izklīda, jo policijai izdevās viņus pārliecināt sēsties tukšajos autobusos, kas tos nogādāja mājās.

Pagājušajā nedēļā pēc tam, kad demonstrācija, kas bija vērsta pret Japānas vēlmi iegūt vietu ANO Drošības padomē, izvērtās vardarbībā, protestētāji izsita japāņu lielveikala logus Čendu pilsētā valsts dienvidrietumos.

Demonstranti izgāja ielās arī Guandžou, Šeņdžeņā un Čuncjinā.

Vietējie mediji ziņo, ka 20 miljoni ķīnieši parakstījuši arī interneta petīciju, protestējos pret ANO Drošības padomes vietas piešķiršanu Japānai.

Policija atteicās ziņot par kopējo sestdienas demonstrāciju dalībnieku skaitu, taču aģentūra "Siņhua" vērtē, ka to skaits pārsniedzis 10 000.

Plaši politiska rakstura protesti Ķīnā notiek reti, jo varas iestādes apstākļos, kad norisinās plašas sociālās pārmaiņas un pieaug plaisa starp bagātajiem un nabadzīgajiem, cenšas saglabāt stabilitāti.

Iepriekš demonstrācijas, kas notika pie Japānas vēstniecības, parasti bija iestudēti pasākumi, kuros piedalījās aptuveni 50 cilvēki un kurus stingri uzraudzīja policija. Šo demonstrāciju laikā tika teiktas īsas uzrunas, nodziedātas dažas dziesmas un iesniegta petīcijas vēstniecībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!