Foto: EPA/LETA
Otrdien Austrālijas rietumu pilsētā Pērtā 100 tūkstoši cilvēku palikuši bez elektrības pēc pēkšņas vētras, kuras laikā birusi krusa golfa bumbiņu lielumā, izcēlušies plūdi un zemes nogruvumi. Rietumaustrālijas premjerministrs Kolins Bārnets radušos zaudējumus novērtējis simts miljonu dolāru (52 miljonu latu) apmērā.

Pirmdienas vakarā pilsētā plosījās ārkārtīgi spēcīgs vējš, paralizējot lidostas darbību un satiksmi. Tūkstošiem iedzīvotāju zvanījuši uz ārkārtas dienestiem, ziņojot par kokiem, kas uzkrituši elektrības stabiem un mājām. Šī bijusi spēcīgākā vētra, kas piedzīvota pēdējos gados. Applūdušas slimnīcas un otrdien palika slēgtas dažas cietušās skolas.

"Domāju, ka šie bijuši sliktākie laika apstākļi, kas piedzīvoti kopš 1994.gada. Toreiz mūs piemeklēja ārkārtīgi spēcīgs vējš, kas radīja nopietnus elektrības pārrāvumus," telekanālam ABC sacīja Bārnets. "Cerams, ka šoreiz ar elektrības piegādi nebūs tik lielas problēmas, taču lieli postījumi varētu būt nodarīti ēkām un mājām."

Vētras laikā elektrība pazuda apmēram 160 tūkstošiem māju. Kulminācijas brīdī vēja ātrums pārsniedzis 120 kilometrus stundā (33 metrus sekundē) un nolijušais lietus sasniedzis 40 milimetrus.

No kādas slimnīcas neatliekamās palīdzības nodaļas tika evakuēti aptuveni 20 cilvēki, jo tai iebrucis jumts. Zemes nogruvums pilsētas centrā apracis divas mašīnas un ar dubļiem pārpildījis vienu dzīvojamo māju. Krusa sadauzījusi mašīnu logus un radījusi haosu pilsētas ielās, kad pārstāja darboties 150 luksofori. Drošības apsvērumu dēļ tika evakuētas vairākas biroju ēkas pilsētas centrā.

Nākamā vētra tiek prognozēta otrdien. Neierastie laika apstākļi seko līdz šim sausākajai vasarai dienvidu puslodē. Decembrī, janvārī un februārī Pērtā nolijušais lietus sasniedzis vien 0,2 milimetrus, kas ir rekordzems rādītājs. Svētdien otrās kategorijas ciklons sasniedza Lielo Barjera rifu Austrālijas austrumu piekrastē. Savā ceļā tas sašķaidījis laivas un mājas un no zemes ar visām saknēm izrāvis kokus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!