Pentagons piedāvājis ASV prezidentam Džordžam Bušam teroristu bāzes punktu iznīcināšanā pielietot taktiskos kodolieročus. Šādi priekšlikumi tika izteikti uzreiz pēc pagājušās otrdienas terora aktiem Ņujorkā un Vašingtonā.
Šādu ziņu trešdien publicējusi aģentūra ITAR-TASS ar atsauci uz Japānas aģentūru "Kyodo", kas savukārt šo informāciju saņēmusi no diplomātiskajiem avotiem Vašingtonā.

Runa ir par nelieliem kodollādiņiem, kas "simtprocentīgi" spēj iznīcināt pazemes slēpņus un dziļās kalnu alās paslēptos bunkurus.

Eksperti uzskata, ka šādu kodolieroču pielietošanas plāns bija izstrādāts jau pēc tam, kad 1998.gadā izgāzās ASV mēģinājumi ar spārnoto raķešu "Tomahawk" palīdzību iznīcināt Osamas bin Ladena bāzes Afganistānā. Bin Ladenu Vašingtona uzskata par galveno terorisma sponsoru, kurš atbildīgs par ASV vēstniecību uzspridzināšanu Kenijā un Tanzānijā, bet tagad viņu tur aizdomās par dalību terora aktos ASV.

Pagaidām nav zināma Buša reakcija uz Pentagona ideju. Tomēr militārie eksperti uzskata, ka prezidents diez vai piekritīs pat ierobežotai kodolieroču izmantošanai, jo tas izraisīs starptautiskās sabiedrības asu reakciju un var izprovocēt teroristu atriebības aktus ar masu iznīcināšanas ieroču pielietošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!