Foto: AFP/Scanpix/LETA
ASV aizsardzības ministrija lūgusi Baltajam namam nepolitizēt bruņotos spēkus.

Šāds lūgums izteikts saistībā ar plašu rezonansi izraisījušajiem apgalvojumiem, ka Donalda Trampa administrācija prezidenta vizītes Japānā likusi viņa skatam paslēpt kuģi, kas nosaukts par godu mirušajam republikāņu senatoram Džonam Makeinam, ar kuru Trampam bija saspīlētas attiecības.

Baltā nama personāla vadītāja pienākumu izpildītājs Miks Malveinijs noraidīja ideju, ka saistībā ar incidentu varētu sodīt visus Baltajā namā strādājošos, sakot, ka tā ir "liela brēka, maza vilna".

Savukārt ASV aizsardzības ministra pienākumu izpildītājs Patriks Šenahans apsverot iespēju izstrādāt vadlīnijas bruņoto spēku vienībām, lai nākotnē izvairītos no līdzīgām problēmām.

Šenahans apstiprināja informāciju par Jūras spēku iekšējo elektroniskā pasta vēstuli, kurā bija teikts, ka Baltā nama militārais birojs paudis vēlmi, lai Trampa vizītes Japānā laikā pagājušajā nedēļā kuģis "John S. McCain" nebūtu redzams.

Tramps, kuram ilgstoši bija nesaskaņas ar Makeinu, paziņojis, ka neko nezinot par tādu lūgumu, bet uzsvēris: "Kāds to izdarīja, jo zināja, ka man viņš nepatika, labi? Un es teiktu, ka nodomi bija labi."

Šenahans žurnālistiem lidmašīnā ceļā uz Dienvidkoreju sacīja, ka neplāno sākt Pentagona iekšējo izmeklēšanu par šo lietu, jo Jūras spēki "neko nedarīja". Viņš piebilda, ka ir nepieciešama papildu informācija par to, kas notika un ko darīja karavīri.

ASV aizsardzības ministra pienākumu izpildītājs neprecizēja, kādi būs nākamie soļi šajā lietā, bet aizsardzības jomas amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, norādīja, ka Šenahans apsverot iespējas izstrādāt skaidrākas vadlīnijas bruņotajiem spēkiem par izvairīšanos no politiskām situācijām. Mērķis būtu garantēt, ka ir mazāk neskaidrību par to, kā bruņotajiem spēkiem jāatbalsta tamlīdzīgi pasākumi un kā militārpersonām ir jāatbild uz tādām politiskām prasībām, klāstījusi amatpersona.

Uz lūgumu precizēt, ko līdz šim ir atklājis par notikušo, Šenahans stāstīja, ka saņēmis informāciju, ka, neskatoties uz Baltā nama lūgumu, Jūras spēki nepārvietoja kuģi un barža, kas bija tā priekšā, aizsedzot nosaukumu, pārvietota pirms Trampa ierašanās. Savukārt tents, kas bija uzlikts nosaukumam, noņemts, turklāt bija uzlikts apkopes darbu dēļ, nevis kuģa identitātes slēpšanai.

Tāpat Šenahans apliecināja, ka pirms dažām dienām runājis ar Makeina atraitni Sindiju, bet neprecizēja sarunas detaļas.

Viņa preses pārstāvis pulkvežleitnants Džozefs Baksino atklājis, ka Šenahans savam personāla vadītājam piektdien devis rīkojumu runāt ar Baltā nama militāro biroju un "atkārtoti apliecināt viņa mandātu, ka Aizsardzības ministrija netiks politizēta". Ziņojums Baltajam namam esot nodots.

Šenahans noliedza, ka būtu zinājis par tādu Baltā nama lūgumu, un uzsvēra, ka nekad nebūtu apstiprinājis tā izpildi. Tāpat viņam neesot informācijas, ka kāda no augsta ranga amatpersonām viņa birojā zināja par šādu lūgumu pirms Trampa vizītes Japānā.

Pagaidām nav skaidrs, kurš Pentagonā zināja par šo lūgumu, kā arī nav skaidrs, vai Jūras spēku vadība apzināti izlēma "John S. McCain" apkalpi Trampa vizītes laikā nosūtīt atvaļinājumā.

90. gados būvētais kuģis sākotnēji tika nosaukts par godu senatora tēvam un vectēvam, kas bija Jūras spēku admirāļi un kurus arī sauca Džons Makeins. Pērn kuģa nosaukums tika veltīts arī mirušajam senatoram Džonam Sidnijam Makeinam.

Pēc smagas cīņas ar vēzi Makeins nomira pērn 25. augustā - četras dienas pirms savas 82. dzimšanas dienas. Slimības laikā viņš detalizēti bija izplānojis savas bēres, cita starpā paužot vēlmi, lai uz tām neierodas Tramps.

Abiem politiķiem bija lielas domstarpības, bet visskaļākais skandāls saistāms ar Trampa izteikumiem, ka, viņaprāt, kara varonis ir tas, kurš netiek sagūstīts. Makeins vairāk nekā piecus gadus pavadīja gūstā Vjetnamā, tika spīdzināts, bet nepiekrita atbrīvošanai, pirms brīvībā netiek izlaisti citi viņa cīņu biedri. Savukārt Tramps vairākkārt izvairījies no dienesta, izmantojot, iespējams, viltotas veselības izziņas.

Tāpat Trampu saērcināja Makeina rīcība, kad viņš, jau būdams smagi slims, ieradās uz Senāta sēdi un nobalsoja pret iepriekšējā prezidenta Baraka Obamas izstrādātā veselības aprūpes finansēšanas plāna atcelšanu. Makeina balss bija izšķirošā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!