Foto: US Army

ASV Aizsardzības ministrija iestājusies par letāla bruņojuma, tai skaitā pārnēsājamo prettanku raķešu kompleksu "Javelin", piegādāšanu Ukrainas armijai, atsaucoties uz laikrakstu "The Wall Street Journal" (WSJ), vēsta ziņu vietne "Novoje vremja".

Pentagona militārie stratēģi ir pārliecināti, ka raķešu kompleksu piegāde palīdzēs Ukrainas armijai, padarot to daudz manevrēt spējīgāku, norādījis WSJ.

Foto: US Army

"Javelin" raķešu kompleksu var pārvietot viens karavīrs, tomēr ASV speciālisti uzskata, ka Ukrainas gadījumā tos būtu labāk uzstādīt uz autotransporta. Tas palīdzētu daudz efektīvāk cīnīties pret pretinieka tankiem.

Pentagons piedāvājis uz Ukrainu nosūtīt arī strēlnieku ieročus. Militāristu viedoklim piekrīt arī virkne ASV prezidenta Baraka Obamas padomnieku, kuri uzskata, ka ir aktīvi jāpalīdz Ukrainai cīņā ar promaskaviskajiem kaujiniekiem valsts austrumos, atklājis laikraksts.

Tikmēr Baltais nams pirmdien norādīja, ka tuvākajā laikā nenotiks letālo ieroču piegādāšana Ukrainai.  Savukārt laikraksts "The New York Times" pirms tam ziņoja, ka Obamas administrācija sākusi apsvērt ieroču un bruņojuma piegādāšanu Ukrainai.

Amerikāņu prettanku sistēma "Javelin" ir viens no modernākajiem šāda veida ieročiem pasaulē. Izšauta raķete pati sasniedz mērķi un nav vairs jāvada, bet karavīrs pēc mēlītes nospiešanas var uzreiz pamest šaušanas pozīciju.

"Javelin" apkalpē parasti ir divi karavīri – viens šauj, bet otrs palīdz pielādēt, identificē mērķus un draudošās briesmas. Vajadzības gadījumā raķeti var izšaut arī tikai viens karavīrs bez palīdzības. Karavīri "Javelin" slavē par vienkāršo sagatavošanu šaušanai, pārnēsājamību, paštēmējošo sistēmu un mazo šāviena atsitienu, skaidro "USmilitary.com".

"Javelin" savam primārajam mērķim – bruņotajam transportam un tankiem – pietuvojas no augšas, nevis tiešā tēmējumā, jo tanku augšpusē atrodas lūkas un bruņas parasti ir vājākas. Raķeti var pārslēgt arī tiešā tēmējuma režīmā, tad to var izmantot pret ēkām. Šajā režīmā "Javelin" spēj iznīcināt arī zemu lidojošus helikopterus.

"Javelin" savā bruņojumā nolēmušas iepirkt arī Lietuva un Igaunija. Tikmēr Latvijas armija paļaujas uz modernajām "Spike" raķetēm. Vairāk par Latvijas prettanku ieročiem var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!