Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Peru ir paziņojusi par sava vēstnieka Kolumbijā "galīgu atsaukšanu" par to, ka tā cenšas mazināt bijušā prezidenta Pedro Kastiljo nesenā varas sagrābšanas mēģinājuma, kura rezultātā viņš tika atstādināts un arestēts, nozīmi, raksta "Al Jazeera".

Peru Ārlietu ministrija trešdien paziņoja, ka vēstnieka atsaukšana sekoja Kolumbijas prezidenta Gustavo Petro "atkārtotas iejaukšanās un aizvainojošu izteicienu" dēļ. Limas ieskatā, Petro darbības "kropļo realitāti, ignorējot to, ka 2022. gada 7. decembrī Peru notika valsts apvērsums, ko veica bijušais prezidents Pedro Kastiljo".

Samita laikā pagājušajā nedēļā Dominikānas Republikā Petro žēlojās, ka Kastiljo sanāksmē nepiedalās, sakot, ka viņam "vajadzētu būt šeit, [bet] viņš atrodas cietumā (..) Viņi viņu izveda ar apvērsumu." Peru ārlietu ministre Ana Sesīlija Gervasi samita laikā atbildēja, skaidrojot, ka "ja Pedro Kastiljo šeit nav, tas ir tāpēc, ka viņš veica apvērsumu".

Līdz ar trešdienas paziņojumu diplomātiskās attiecības starp abām Dienvidamerikas valstīm tagad formāli ir lietvedības līmenī, norāda Peru. Petro "nepārtraukti traucējošie izteicieni ir nopietni pasliktinājuši vēsturiskās draudzības, sadarbības un savstarpējas cieņas attiecības, kas pastāvēja starp Peru un Kolumbiju", teikts paziņojumā.

53 gadus vecais Kastiljo atrodas aiz restēm kopš 7.decembra, kad viņš tika arestēts pēc mēģinājuma atlaist parlamentu. Kreisi noskaņotais līderis mēģināja novērst trešo Kongresa balsojumu par viņa impīčmentu – procedūru, kuru pret prezidentu uzsāka saistībā ar apsūdzībām par iespējamu korupciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!