Kasešu bumbas ir bīstams un neprecīzs bruņojums un to sprādzienos 98% cietušo ir civiliedzīvotāji, liecina ziņojums, ko ceturtdien nodevusi atklātībai nevalstiskā organizācija "Handicap International ", kas vāc parakstus par šādu bumbu aizliegšanu.
"Tas ir ļoti neprecīzs bruņojums, kura uzdevums ir dot triecienu lielai platībai," žurnālistiem Briselē sacījis organizācijas ģenerāldirektors Andželo Simonaci. "Trīsdesmit gadus valdības nav spējušas atrisināt jautājumu par neproporcionāli lielo kaitējumu civiliedzīvotājiem, kura sekas turklāt jūtamas ilgu laiku," viņš piebildis.

Kā norāda organizācija, šis pētījums ir pirmais dokuments, kurā apkopotas ziņas par kasešu bumbu nodarīto postu 24 pasaules valstīs un reģionos, par kuriem zināms, ka tur lietots šis bruņojuma veids.

Kasešu bumbas ietver simtiem mazāku munīcijas vienību, kuras nokrīt plašā teritorijā, kas samērojama ar vairākiem futbola laukumiem. Bieži vien šīs mazās "bumbiņas" nesprāgst tūlīt. Tādējādi šī munīcija apdraud civiliedzīvotājus gan bruņoto konfliktu laikā, gan vēl ilgi pēc tiem, norāda organizācija.

Kasešu bumbas pirmo reizi tika lietotas pirms trim gadu desmitiem Vjetnamā. Kā teikts pētījumā, kopš tā laika tās prasījušas aptuveni 104 000 cilvēku dzīvības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!