Eiropiešu vidū joprojām pastāv gadsimtiem seni aizspriedumi, taču astoņās valstīs veikts liels pētījums arī atklājis vairākas pārsteidzošas lietas.
Diseldorfā esošais Identitātes fonds veica 500 vīriešu un sieviešu aptauju astoņās Eiropas valstīs un tās rezultāti apstiprināja, ka vācieši joprojām tiek uzskatīti par uzticamiem, briti - par disciplinētiem un francūži - par brīvību mīlošiem māksliniekiem.

Taču vērtējot sevi, itāļi uzticamību uzskatīja par lielāko vērtību. Skalā no viens līdz seši apmēram 90 procenti itāļu uzdevumu izpildei piešķīra 1,4 punktus, kam kā nākamā svarīgākā vērtība sekoja ģimenes laime.

Savukārt vāciešiem svarīgākā vērtība bija mierā dzīvojoša Eiropa, kas tika novērtēta ar 1,5 punktiem. Tikai tam sekoja uzticamība ar 1,6 punktiem. Kā īpaši laba īpašība tiek uzskatīts izpalīdzīgums. Četri no pieciem vāciešiem sacīja, ka ir ļoti svarīgi palīdzēt citiem.

Toties britiem miers Eiropā ir mazāk būtisks - tikai katrs ceturtais brits to uzskata par svarīgu. Toties salīdzinājumā ar citām valstīm pirmās pozīcijas ieņem tādas vērtības kā pašdisciplīna un disciplīna.

Kopumā pētījums parādīja eiropiešu vienotību ar tikai dažām atšķirībām par 11 no 12 vērtībām. Francūži, briti, itāļi, poļi, spāņi, zviedri, čehi un vācieši brīvību, dzīves kvalitāti, mieru un ģimeni uzskata par Eiropas pamatvērtībām.

Vienīgais jautājums, kurā parādās viedokļu atšķirība, ir reliģija. Kamēr katrs otrais itālis un polis reliģiju uzskata par ļoti svarīgu vērtību, divas trešdaļas zviedru un britu šo jautājumu uzskata par mazsvarīgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!