Foto: EPA/LETA
Vairāk nekā četri tūkstoši korpumpētu Ķīnas ierēdņu pašlaik slēpjas ārvalstīs, lai paglābtos no soda, secināts Ķīnas Sabiedrisko zinātņu akadēmijas pētījumā.

Pētījumā norādīts, ka katrs pēdējos 30 gados uz ārzemēm aizbēgušais ierēdnis izvedis no valsts vidēji 100 miljonus juaņu (15,5 miljonus ASV dolāru (7,75 miljoni latu)). Līdz ar to kopējais no valsts izvesto līdzekļu apjoms varētu būt 50 miljardi ASV dolāru (25 miljardi latu), lēš pētnieki.

Pētījumā norādīts, ka pēdējos gados visbiežāk pāri robežai aizmukuši vidējā un augstākā līmeņa vadītāji, galvenokārt nodaļu un departamentu vadītāji. Tāpat bēgļu vidū ir bijušie valsts uzņēmumu vadītāji. Piemēram, ārzemēs slēpjas bijušais Haņaņas provinces nodokļu biroja vadītājs Lu Guisu, kā arī bijušais Valsts enerģētikas koprorācijas menedžeris Gao Jaņs.

Valsts finašu un ekonomikas iestāžu darbinieki un valsts uzņēmumu vadītāji veido 70% no aizbēgušo skaita, liecina pētījums.

Augsta līmeņa un turīgi korumpanti bēg uz ASV, kanādu un Austrāliju, kur bieži sazinās savā starpā un veido veselas kopienas. Savukārt zemāka līmeņa valsts kases izlaupītāji izvēlas Krieviju un Mongoliju, norādīts pētījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!