Eiropas musulmaņi ir daudz lojālāki savām valstīm, nekā par to tradicionāli pieņemts uzskatīt, liecina Gelapa institūta un organizācijas "Coexist Foundation" veiktā aptauja.

77% britu musulmaņu sevi identificē ar Apvienoto Karalisti, bet vidēji valstī šāds noskaņojums ir 50% iedzīvotāju. Līdzīga situācija konstatēta arī Vācijā.

Aptaujas atklātā aina ir pretēja izplatītajam uzskatam, ka, varasiestādēm vēršoties pret islāmistu radikāļiem, Eiropas musulmaņi atsvešinājušies no valstīm, kurās viņi dzīvo, skaidro pētījuma autori.

"Pētījuma rezultāti liecina, ka daudzi pieņēmumi par musulmaņiem un integrāciju ir kļūdaini," sacīja Gelapa musulmaņu studiju centra līdzstrādniece, viena no pētījuma autorēm Dalija Mogaheda. "Eiropas musulmaņi vēlas būt daļa no plašākas sabiedrības un dot lielāku ieguldījumu sabiedrībai."

Pētījuma rezultāti ir pārsteidzoši, ja atceras, ka pēc 2001.gada 11.septembra teroristu uzbrukumiem ASV mediju komentētāji bieži izteikuši šaubas par Rietumu pasaules musulmaņu lojalitāti, norāda britu raidsabiedrības BBC līdzstrādnieks Robs Brīmbijs.

Tā lielumlielais vairums britu musulmaņu (82%) uzskata, ka musulmaņi ir lojāli pilsoņi, tomēr sabiedrība kopumā uz viņiem raugās ar šaubām.

Vācijas musulmaņi - lielākā mērā nekā vidēji valsts iedzīvotāji - pauž paļāvību tieslietu sistēmai, finanšu institūcijām, tam, ka vēlēšanas notiek godīgi. Tomēr ticība medijiem musulmaņu vidē ir mazāka.

Pētījuma gaitā analizēts noskaņojums Lielbritānijā, Francijā un Vācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!