Zviedru zinātnieki pabeiguši divas nedēļas ilgos nogrimušo kuģu meklējumus Baltijas jūrā Klaipēdas piekrastē.
Ekspedīcijas dalībnieki bijuši īpaši ieinteresēti seno kuģu atrašanā, piektdien paziņoja Lietuvas laikraksts "Vakaru Ekspresas".

Reģistrējot jūras dzelmē atrastos priekšmetus, zinātnieki uzskata, ka papildina jūras karšu informāciju un garantē drošāku navigāciju citiem kuģiem.

Kuģis "Altair", kas ir speciāli veidots nogrimušo kuģu atrašanās vietu noteikšanai, Baltijas jūras dzelmes pie Klaipēdas, Palangas un Šventojas pilsētām sāka 23.jūlijā.

Četri kuģa "Altair" apkalpes locekļi kopā ar zinātniekiem un universitātes studentiem no dažādām valstīm katru gadu dzelmi izpēta ar speciālu aprīkojumu. Ekspedīcijas finansē Stokholmas Karaliskais tehnoloģiskais institūts, katru gadu šādām ekspedīcijām piešķirot 50 000 ASV dolāru (31 500 latu).

Ekspedīcijā šogad piedalījās arī zinātnieki un studenti no Klaipēdas universitātē nesen atklātās Zemūdens izpētes laboratorijas.

Jaunās laboratorijas vadītājs profesors Vlads Žulks paziņoja, ka ekspedīcijā atrasts viens nogrimis kuģis un jūras kartēs noteiktas citu nogrimušo kuģu atrašanās vietas.

"Vakaru Ekspress" ziņo, ka nogrimušie kuģi Baltijas jūrā labā stāvoklī saglabājas, pateicoties relatīvi zemajai ūdens temperatūrai un vidējam sāļumam.

Tomēr, pēc Žulka vārdiem, Lietuvai nav likumu, kas noteiktu, ka nogrimuši kuģi uzskatāmi par kultūras vai vēstures pieminekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!