Foto: AP/Scanpix

Pie Madagaskaras krastiem atrastais 50 kilogramu smagais "sudraba stienis", kuru atradēji saistīja ar bēdīgi slaveno 17. gadsimta skotu pirātu Viljamu Kidu, patiesībā par 95% ir svins, atsaucoties uz ANO ekspertiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

ANO eksperti noraida "dārgumu" atradēja – amerikāņu jūras arheologa Berija Kliforda maijā paziņoto, ka viņš ir atradis pie Madagaskaras nogrimušo pirāta Kida kuģi "Adventure Gallery".

Pēc tam, kad ziņas par "bagātību" atrašanu izplatījās pasaules medijos, un Klifords īpašā ceremonijā "sudraba stieni" prezentēja Madagaskaras prezidentam, atradumu izmeklēt devās ANO kultūras aģentūras UNESCO eksperti.

"Misija secināja, ka Sentmarī salas līčos patiešām ir vairāki vēsturiski vraki. Taču tas, kurš identificēts kā pirātu kapteiņa Kida "Adventure Galley", kā atklāja eksperti, ir salauzta daļa no Sentmarī ostas konstrukcijas," teikts UNESCO paziņojumā.

Madagaskaras varasiestādēm būtu jāatļauj meklēšanas darbus veikt tikai "kompetentām komandām, ko vada kvalificēti zemūdens arheologi", papildina UNESCO eksperti.

Kapteinis Kids, kurš dzimis ap 1645. gadu, britu varasiestāžu labā medīja pirātus, bet vēlāk nolēma tiem pievienoties. Viņš tika notverts pēc tam, kad 1698. gadā aplaupīja kuģi, kas pārvadāja dārgumu kravu. Viņš tika nopratināts britu parlamenta priekšā un 1701. gadā sodīts ar nāvi.

Tomēr, kas īsti noticis ar viņa salaupītajiem dārgumiem, joprojām nav zināms, un bagātību meklētāji daudzreiz mēģinājuši tos uziet.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!