No Atlantijas okeāna dzīlēm netālu no Trinidadas iznirusi neliela saliņa, kas pēdējo 90 gadu laikā jau četras reizes nogrimusi un atkal iznirusi no ūdens. Piekrastes ciema Četemas iedzīvotāji pirms dažām dienām pamanījuši, ka sala atkal parādījusies virs ūdens, aptuveni 2,5 kilometru attālumā no krasta.
Aptuveni piecus metrus garā un metru augstā dubļu strēle izraisījusi daudzu ziņkārīgo interesi, tāpēc laivu īpašnieki par četriem ASV dolāriem (2,5 latiem) sniedz iespēju aplūkot šo neparasto dabas parādību.

Iznirušajā salā jau apmetušies daudzi putni, bet zvejniekiem sala devusi iespēju gūt papildu peļņu, kas ir "īpaši noderīga laikā, kad zvejniecībā valda panīkums", teica laivas īpašnieks Sīnats Singhs.

Trinidadas Seismiskās izpētes nodaļas zinātnieki noskaidrojuši, ka okeāna gultne sākusi pacelties aptuveni pirms četriem gadiem, kad sala atradās aptuveni četru metru dziļumā, bet tagad tā parādījusies virs ūdens līmeņa.

Pēc zinātnieku Jana Lindseja un Kirstijas Simpsones teiktā, salu veido dubļu vulkāns, kurš piekrastē dzīvojošos cilvēkus neapdraud, taču iedzīvotājiem ieteikts turēties no salas pa gabalu, jo dubļu vulkāns var negaidīti eksplodēt, vai var izvirst toksiskas gāzes, kas varētu pēkšņi aizdegties.

Dubļu vulkāni nav īsti vulkāni un neizverd lavu un pelnus. Šādi dubļu vulkāni parasti sastopami vietās, kur ir bagātīgas naftas un dabasgāzes atradnes, kā tas ir dienvidos no Trinidadas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!