Foto: EPA/LETA
Itālijas rēderejai piederošajam tankkuģim "Savina Caylyn" otrdien uzbrukuši pieci ar automātiem un granātmetējiem bruņoti pirāti. Viņiem izdevies sagūstīt 22 vīrus lielo kuģa apkalpi, kurā bija Itālijas un Indijas pilsoņi, informē aģentūra "Reuters".

Kā informē Eiropas Savienības (ES) pretpirātisma patruļas pārstāvji, incidents noticis Indijas okeānā uz austrumiem no Jemenai piederošās Sokotras salas.

Sagrābtais kuģis patlaban dodas uz rietumiem Somālijas piekrastes virzienā.

Pirms uzbrukuma kuģa apkalpe cēlusi trauksmi, taču tuvākais no ES pretipirātisma misijas kuģiem - Itālijas jūras spēku fregate bijusi vairāk nekā 1000 kilometru attālumā.

Somālijas piekrastē patrulē ap 30 ES jūras spēku patruļas kuģu. To darbības zona aptver aptuveni 3,6 miljonus kvadrātkilometrus, kas ir desmit reizes lielāka platība par Vācijas teritoriju.

Somāļu pirāti, kas nopietni sāka apdraudēt starptautiskos kuģu maršutus pēc 2000. gada, kopš tā laika savu darbību izvērš arvien plašākā teritorijā. 2010. gadā jūras laupītāju darbojās jau Madagaskaras apkaimē.

Ik gadu Somālijas piekrastei tuvo Adenas līci izmanto ap 25 000 kuģu, un, ņemot vērā arī to Indijas okeāna daļu, kur pirāti veic uzbrukumus, kopā apdraudēti ap 40 000 kuģu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!