Foto: stock.xchng
Piena iepirkuma cenas Baltijas valstīs šī gada pirmajos trīs ceturkšņos sasniegušas zemāko līmeni pēdējo sešu gadu laikā, liecina Latvijas Valsts Agrārās Ekonomikas Institūta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra rīcībā esošā informācija.

Igaunijā vidējās piena iepirkuma cenas 2009.gada deviņos mēnešos salīdzinājumā ar 2008.gada attiecīgo periodu samazinājušās par 31%, bet Latvijā un Lietuvā - par 37%.

Būtiski samazinājušās arī ražotāju cenas piena pārstrādes produktiem. Latvijā vidējā sviesta ražotāju cena šī gada pirmajos trīs ceturkšņos ir bijusi 1,58 lati par kilogramu, bet pagājušā gada attiecīgajā periodā tā bija 1,96 lati par kilogramu. Lietuvā tās samazinājušās no 2,25 latiem par kilogramu 2008.gadā līdz 1,74 latiem par kilogramu šogad, bet Igaunijā no 2,21 lata par kilogramu līdz 1,48 latiem par kilogramu.

"Piensaimniecība ir raksturīgākā lauksaimniecības nozare Latvijā gan grūtos, gan labos laikos, taču to būtiski ietekmē ekonomiskie procesi kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā, kā arī Eiropā un pasaulē. Kā liecina šie dati, arī patlaban Latvijas piensaimnieki iztur konkurenci, kas pastiprinās gan importa un eksporta, gan kvalitātes faktoru dēļ," uzskata Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!