Foto: Reuters/Scanpix
ANO atbalstītais genocīda tribunāls Kambodžā piespriedis mūža ieslodzījumu “sarkano khmeru” režīma laika cietuma vadītājam Kaingam Guekam Eavam, vēsta raidsabiedrība BBC.

Eavams, jeb “biedrs Dučs” vadīja bēdīgi slaveno Tuolslengas cietumu, kurā spīdzināti un pēc tam nogalināti vismaz 15 tūkstoši par režīma ienaidniekiem uzskatīti cilvēki.

Dučam jau 2010. gadā piesprieda 35 gadu cietumsodu, kuru 2011. gadā Eavams pārsūdzēja, apgalvojot, ka viņš bijis tikai amatpersona, kas izpilda pavēles.

Tomēr tiesa noraidīja apsūdzētā prasību un paaugstināja sodu līdz mūža ieslodzījumam, uzskatot, ka jau piespriestais sods ir bijis par vieglu.

“Kainaga Gueka Eavama pastrādātie noziegumi neapšaubāmi ir starp ļaunākajiem noziegumiem cilvēces vēsturē. Par tiem pienākas smagākais pieejamais soda mērs,” paziņoja tiesnesis Kongs Srims.

“Sarkanie khmeri” Kambodžā valdīja 20. gadsimta septiņdesmitajos gados.

Režīms centās izveidot ideālu komunistisku sabiedrību, veicot plašas “tīrīšanas” iedzīvotāju vidū un piespiežot pilsētniekiem strādāt laukos kā zemniekiem.

Aptuveni 2 miljoni iedzīvotāju, kas ir aptuveni trešdaļa no valsts iedzīvotāju skaita, tika nogalināti vai mira bada nāvē “sarkano khmeru” valdīšanas laikā.

Trīs citu vēl izdzīvojušo augsta ranga režīma amatpersonu tiesāšana sākta 2011. gada novembrī un vēl turpinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!