Čīles tiesas nozīmētais ārsts bijušā valsts prezidenta ģenerāļa Augusto Pinočeta veselības pārbaudes veikšanai, kuram jāsniedz atzinums par viņa piemērotību tiesāšanai, savam pacientam ir diagnosticējis "mērenu plānprātību".
Tagad tiesnesim Huanam Gusmanam ir jāpieņem lēmums, vai Pinočets var tikt tiesāts saistībā ar apsūdzībām sava režīma oponentu nolaupīšanā un nogalināšanā.

Bijušais militārais diktators noliedz jebkādu saistību ar tā saukto operāciju "Kondors", kuras ietvaros Latīņamerikas diktatūru slepenie dienesti izrēķinājās ar tolaik šajās valstīs pie varas esošo režīmu oponentiem.

BBC korespondents no Santjago ziņo, ka ārsta atzinums nav viennozīmīgs.

Divi citi ārsti, kas veica ģenerāļa veselības pārbaudi paralēli tiesas nozīmētajam mediķim, nonākuši pie pretējiem secinājumiem.

Ārsts, kas darbojas operācijas "Kondors" upuru ģimenes locekļu uzdevumā, apgalvo, ka Pinočeta garīgās veselības stāvoklis ir pietiekami labs, lai viņu tiesātu.

Tanī pat laikā ārsts, kurš veicis Pinočeta veselības pārbaudi ģenerāļa aizstāvības uzdevumā, norāda, ka pacienta veselība pēdējā laikā ir pasliktinājusies un viņam vajadzētu aiztaupīt slodzi, ko sagādās tiesa.

Tiesnesis Gusmans paziņojis, ka viņš iecerējis pirms lēmuma pieņemšanas tikties gan ar trim ārstiem, gan ar abu pušu advokātiem.

Jau iepriekš diagnoze "vecuma plānprātība" Pinočetam palīdzēja izvairīties no tiesas 2000.gadā, kad viņš pēc Spānijas tiesneša Baltasara Garsona pieprasījuma tika aizturēts Londonā.

Garsons pieprasīja Pinočeta izdošanu, lai viņu varētu tiesāt par cilvēktiesību pārkāpumiem viņa valdīšanas laikā no 1973. līdz 1990.gadam.

Izmeklēšanas slēdzienā tika apgalvots, ka šī perioda laikā politisku iemeslu dēļ Čīlē tika nogalināti vairāk nekā 3000 cilvēki, bet vairāk nekā 33 000 čīliešu bija snieguši liecības par militārās huntas varas iestāžu īstenoto spīdzināšanu un ieslodzīšanu.

Pinočeta režīma upuru advokāti uzskata, ka bijušais diktators var stāties tiesas priekšā, norādot uz viņa neseno televīzijas interviju, kurā viņš pierādīja, ka ir spējīgs sevi aizstāvēt pret izvirzītajām apsūdzībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!