Foto: DELFI

Lietuvas nežēlīgākās bandas, tā dēvētās "Tulpju bandas" vasarnīca netālu no Paņevežas pamazām sabrūk, jo nav neviena, kas būtu ar mieru tajā apmesties.

"Nu un kas, ka māja atrodas skaistā vietā. Pat, ja to pārdotu par puscenu, es to ēku nepirktu," portālam "Delfi.lt" sacījis kāds vietējais iedzīvotājs, kurš vēl atceras "Tulpju bandas" tiesu un nesen ar velosipēdu nobraucis gar brūkošo ēku.

Kamēr ritēja tiesas process, vasarnīcu, kurā spīdzināti un nogalināti daudzi cilvēki, tika apsargāta, bet tagad tās dzelzs vārti ir vaļā. Ciemata vecākais portālam atzinis, ka pagaidām nav skaidrs, ko iesākt ar ēku. Lai apsargātu bēdīgi slaveno īpašumu, Paņevežas pašvaldība iztērējusi gandrīz 100 000 litu (aptuveni 20 400 lati). "Lai ēkā nelīstu bērni, aiznaglotas mājas durvis," stāsta vecākais. Taču tie, kas vēlas apskatīties vietu, kur "Tulpju banda" gan "strādājusi", gan svinējusi dažādus svētkus, atrod veidu, kā tur iekļūt.

Pa kāpnēm nokāpjot pagrabā, var apskatīt ēkas pirti un pie pirts ierīkoto baseinu. Pirmajā stāva hallē vēl saglabājušās kamīna atliekas. No halles var iziet uz terases, savukārt no tās pa kāpnēm var nokāpt līdz dīķim, kurā savulaik banda slīcināja savus upurus, vēsta portāls. Kāda vietējā iedzīvotāja pastāstījusi, ka vasarā dīķim otrā pusē cilvēki mīl peldēties, taču pie ēkas krastiem nepeldas neviens.

Šermuļus šī vieta iedzīvotājiem uzdzen tāpēc, ka villā banda saviem upuriem cirta nost galvas, līķus dedzināja un pat atsevišķas ķermeņa daļas mala gaļas mašīnā. Tiek stāstīts, ka no šīs "tehnikas" banda atteikusies, jo tas bijis pārāk sarežģīti.

"Nevaru pat iedomāties, ka kāds piekristu tur dzīvot. Nav zināms, cik tieši cilvēku tur mocīts un nogalināts," portālam sacīja kāds vietējais iedzīvotājs.

Pirms dažiem gadiem prokurors Arturs Urbjasols rosināja ēku pārdot un naudu iztērēt kompensācijām cietušajiem. Taču ēkai neuzradās neviens potenciālais pircējs.

2002.gadā, kad sāka izmeklēt bandas noziegumus, īpašumam tika uzlikts arests. Ēka nodota pašvaldības pārraudzībā, un vietvara tās uzturēšanai septiņu gadu laikā iztērējusi aptuveni 80 000 litu (aptuveni 16 320 latus). Taču, neskatoties uz to, ka ēkai pat tika norīkots apsargs, metāla zagļi to pa šiem gadiem ir pamatīgi "aptīrījuši".

"Tulpju banda" ir viens no Lietuvas nežēlīgākajiem noziedzīgajiem grupējumiem. Savu nosaukumu banda ieguva par godu Paņevežas Tulpju mikrorajonam, kurā tā savulaik izveidojās. Pirms dažiem gadiem trim bandas vadoņiem - Virgīnijam Baltušim, Aļģimantam Vertjalkam un Audrisam Andrušaitm - Lietuvas tiesa piesprieda mūža ieslodzījumus. Tiek lēsts, ka viņi kopā varētu būt nogalinājuši vairākus desmitus cilvēku.

"Tulpju bandas" lietas iemeklēšana sāka virzīties uz priekšu tikai pēc "Mažeiķu naftas" uzņēmēja Ģedimina Ķiesus, viņa dēla un šofera slepkavības, kas notika 2000.gadā. Ķiesus 2000.gada 6.jūlijā automašīnā, kuru vadīja viņa šoferis, devās uz Viļņas lidostu satikt dēlu. Taču trijotne pazuda. Vēlāk mežā pie Paņevežas bandītu villas tika atrasti trīs bez galvām palikušu vīriešu ķermeņi, kurus vēlāk atpazina kā uzņēmēju, viņa dēlu un šoferi. Vīriešu galvas tā arī neatrada.

Izmeklētāji uzskata, ka uz Paņevežas noziedznieku sirdsapziņas ir arī daudzas citas slepkavības, starp kurām varētu būt arī vietējo uzņēmēju Juļusa un Danutes Džuvju noslēpumainā pazušana, pilsētas prokurora Gintauta Sereikas un policista Sergeja Piskunova nāve, kā arī citi Lietuvā plašu rezonansi ieguvuši noziegumi.



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!