Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Nikija Heilija, bijusī ASV Dienvidkarolīnas štata gubernatore un vēstniece Apvienoto Nāciju Organizācijā (ANO), otrdien paziņoja par kandidēšanu uz Savienoto Valstu prezidenta amatu 2024. gada vēlēšanās, raksta portāls CNBC.

Heilija kļuvusi par pirmo Republikāniskās partijas politiķi, kura oficiāli paziņojusi par stāšanos pretī eksprezidentam Donaldam Trampam, kurš savu kandidatūru uz ietekmīgo amatu pieteica novembrī.

"Republikāņi ir zaudējuši tautas balsojumu septiņās no pēdējām astoņām prezidenta vēlēšanām. Tam ir jāmainās," savā "Twitter" profilā ievietotajā video sacīja Heilija. Viņa apgalvoja, ka ASV nepieciešama jauna līderu paaudze, sakot, ka pašreizējā prezidenta Džo Baidena politika bijusi "briesmīga" un ka politiķi Vašingtonā "mūs ir atkal un atkal pievīluši".

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka Heilija šobrīd zaudē gan Trampam, gan arī citiem iespējamajiem Republikāniskās partijas prezidenta amata kandidātiem. Piemēram, otrdien publicētā "Morning Consult" aptauja liecina, ka Trampu atbalsta 47% republikāņu vēlētāju, bet tikai 3% aptaujāto sacīja, ka izvēlētos Heiliju. Floridas gubernatoram Ronam Desantisam, kurš, visticamāk, piedalīsies cīņā par Republikāniskās partijas nomināciju, ir 31% šī politiskā spēka vēlētāju atbalsta, savukārt Trampa bijušajam viceprezidentam Maikam Pensam, kurš arī varētu kandidēt uz šo amatu, ir 7% atbalsts.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lai gan Baidens vēl nav oficiāli paziņojis, ka cīnīsies par pārvēlēšanu, viņš, visticamāk, iegūs Demokrātiskās partijas nomināciju. Portāls "FiveThirtyEight", kurā apkopots vidējais rādītājs no vairākām aptaujām, ziņo, ka Baidenu atzinīgi šobrīd vērtē 42,8% vēlētāju, kas nav augsts popularitātes reitings.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!