Nelielajā Diksvilnočas ciematiņā, kur saskaņā ar tradīciju tiek uzsākta balsošana ASV prezidenta vēlēšanās, otrdien uzvaru guvusi demokrātu kandidāte Hilarija Klintone.

Par Klintoni balsojuši četri vēlētāji, kamēr viņas sāncensis no Republikāņu partijas Donalds Tramps saņēmis divas balsis, bet vēl viena balss tikusi libertāņu kandidātam Gerijam Džonsonam.

Vienu balsi saņēmis arī 2012. gada republikāņu kandidāts Mits Romnijs, kura vārds šoreiz biļetenos gan nebija iekļauts.

Saskaņā ar senu tradīciju ASV prezidenta vēlēšanās pirmie pie balsošanas urnām Ņūhempšīrā dodas Diksvilnočas un Hārtslokeišenas iedzīvotāji.

Diksvilnoča jau 40 gadus ir pirmā vieta ASV, kas demonstrē valstij savu politisko izvēli vairākas stundas pirms durvis ver vēlēšanu iecirkņi pārējā valstī.

Savukārt Hārtslokeišenā šī tradīcija sākās 1948. gadā, taču tad uz ilgāku laiku tika atmesta, paužot neapmierinātību ar pārlieku lielo mediju uzmanību. Tomēr tradīcija atkal tika atdzīvināta 1996. gadā.

Ņūhempšīras štata likumi nenosaka, kad vēlēšanu iecirkņiem jāsāk darboties, un tāpēc mazpilsētu iedzīvotāji var balsot jau tūlīt pēc pusnakts.

2008. gadā Diksvilnočā uzvarēja pašreizējais prezidents Baraks Obama, bet 2012. gada vēlēšanās pirmo reizi vēsturē iznākums bija neizšķirts, Obamam un Romnijam saņemot pa piecām balsīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!